Naslovnica

Amerikanci izbacili atomsku bombu na Nagasaki

Uništenje u Hirošimi tada očito nije bilo dovoljno da Japansko ratno vijeće bezuvjetno kapitulira.
09. kolovoza 2017. u 05:04 0 komentara 489 prikaza
Foto: The Times in Plain English

Na današnji dan 1945. godine, izbačena je i druga atomska bomba na Japan od strane SAD-a. Žrtva je bio grad Nagasaki. Nakon eksplozije ubrzo je Japan kapitulirao, piše History.

Uništenje u Hirošimi tada očito nije bilo dovoljno da Japansko ratno vijeće bezuvjetno kapitulira. SAD je 11. kolovoza trebao izbaciti drugu atomsku bombu na Japan, ali zbog loše vremenske prognoze za 11. kolovoz, bomba je izbačena 9. kolovoza. U 1 sat i 56 minuta, posebni bombarder B-29 imena "Bock's Car", koji je dobio ime po svom stalnom zapovjedniku Fredericku Bocku, poletio je s otoka Tinian pod zapovjedništvom bojnika Charlesom W. Sweeneyem. Nagasaki je bio grad u kojem su bila smještena velika brodogradilišta. Bomba je izbačena u 11 sati te je eksplodirala 500 metara iznad grada. Eksplozija je bila jačine 22.000 tona TNT-a. Poginulo je odmah između 60 i 80 tisuća ljudi, međutim taj broj nije potvrđen zbog nestalih trupala i snimki.

General Leslie R. Groves, čovjek koji je zaslužan za organizaciju projekta Manhattan izjavio je kako bi iduća atomska bomba bila spremna 17. ili 18. kolovoza. Što se tiče Ratnog vijeća Japana, mišljenja su bila podijeljena. Neki su članovi htjeli nastaviti rat, ali nakon što su se dva člana vijeća susrela s Hirohitom, utvrđeno je da će nastavak ratovanja dovesti do uništenja japanskog naroda. Ubrzo je japanski car odobrio bezuvjetnu kapitulaciju.
 

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message