Naslovnica

Amerikanci se iskrcali na Siciliji; umro car Hadrijan

Pripadnici angloameričke vojske, pod vodstvom generala D. D. Eisenhowera, iskrcavaju se na Siciliji i svladavaju slab otpor talijanske vojske; 17. kolovoza ulaze u Messinu.
10. srpnja 2014. u 06:15 0 komentara 725 prikaza
Sicilija
Foto: http://warendsworld.com/

138. RIMSKO CARSTVO: Umro car Hadrijan (*24.1.76.); godine 117. naslijedio je pokojnog Trajana; miroljubiv vladar koji gradi gradove, ceste, akvadukte, utvrđuje granice, a između ostalog u Rimu gradi Panteon i mauzolej; ipak, 135. godine okrutno ugušio otpor Židova, srušio Jeruzalem i protjerao Židove.

1590. HABSBURŠKA MONARHIJA: U Grazu umro nadvojvoda Karlo II. (*3.6.1540.); od 1564. godine knez unutaraustrijskih pokrajina; u njegovo je doba počela reformacija i zaoštrilo se pitanje protuosmanske obrane.

1940. FRANCUSKA: Vođa francuske marionetske vlade (djeluje od 17. 6.) maršal Phillipe Pétaine dobio od Narodne skupštine, sazvane u Vichyju, sve zakonodavne i izvršne ovlasti: odmaralište Vichy je od 1. srpnja sjedište vlade kolaboracionističke Francuske Države.

1943. ITALIJA, VELIKA BRITANIJA, SAD: Pripadnici angloameričke vojske, pod vodstvom generala D. D. Eisenhowera, iskrcavaju se na Siciliji i svladavaju slab otpor talijanske vojske; 17. kolovoza ulaze u Messinu.

Izvor: "Na današnji dan – prijelomni događaji iz hrvatske i svjetske povijesti" (izdavač Mozaik knjiga)

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.