Feljton: hladno oružje

Argentinska bajuneta model 1891

Rat
Foto: Armslist.com
19.04.2017.
u 15:05

Bajunete model 1891 možemo podijeliti u dvije vrste, a to su bajunete s mesinganim i bajunete s aluminijskim rukohvatom

Bajuneta model 1891 je uz model 1909 argentinska bajuneta koju je najlakše raspoznati, jednostavno zato što na njima piše o čemu se radi. Karakteristika ovih bajuneta je ta da na ricassu (dio oštrice uz križnicu) imaju naznačeno ime proizvođača s jedne strane oštrice i zemlju pripadnosti s druge strane oštrice. Bajunete model 1891 možemo podijeliti u dvije vrste, a to su bajunete s mesinganim i bajunete s aluminijskim rukohvatom.

Bajunete model 1891 s mesinganim rukohvatom proizvodile su se od 1892. do 1893. godine. Spadaju u bajunete s dugom oštricom pa ih često zovu mač bajunete. Ukupna dužina je 521 milimetar, od toga je dužina oštrice 400 milimetara. Oštrica je ravna, s paralelnim rubovima, simetričnim špicom smještenim u os oštrice, jednostrano oštrena i obostrano žlijebljena po svom središnjem dijelu i bliže stražnjoj strani oštrice (strani oštrice koja nije oštrena). Na ricassu oštrice s jedne strane nalazi se oznaka proizvođača bajunete, što je za ove modele Njemački proizvođač „Weyersberg, Kirschbaum & Co“ iz Solingena, dok se s druge strane nalazi argentinski grb iznad kojeg je u polukrug ispisano „Modelo Argentino 1891“, a ispod grba nalazi se serijski broj bajunete koji se sastoji od jednog ili dva slova i četiri brojke...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 5. travnja na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije