1945. - 2014.

Austrija je otkrila spomenik dezerterima Drugoga svjetskog rata

Beč
REUTERS/HEINZ-PETER BADER
25.11.2014.
u 16:18

"Bio sam vozač kamiona. Uvijek sam bio u pozadini. Nisam bio izravno ugrožen ratovanjem na bojišnici, ali bio sam svjedok stvarima koje vojnici na prvim linijama nisu nužno vidjeli: genocid, masovna ubojstva, teške situacije. Sve je bilo tako očito da više nisam mogao biti dio toga"

Otkriven je spomenik dezerterima Hitlerove vojske - Wehrmachta u središtu austrijskog glavnog grada Beča, prenosi BBC.

Otkrivanje spomenika prati odluku Austrijskog parlamenta koji je odlučio rehabilitirati tisuće vojnika koje su nacisti okrivili za dezertiranje. Uz bivše vojnike koji su bili nazočni na skupu, bio je i Richard Wadani - vojnik koji je regrutiran u Wehrmacht 1939. godine. Nedugo nakon toga, njegova majka dala mu je bijeli rupčić.
"Bila je jednostavna, ali pametna. Rekla je da ovaj režim mora proći te me je podržavala kada sam joj govorio da ću napustiti vojsku. Dala mi je komad bijelog platna za sigurnost, kada sam se predao. Godinama sam ga nosio sa sobom", prisjeća se Wadani koji je napunio 92 godine.

Richard Wadani prvi je puta pokušao dezertirati 1942. godine u Sovjetskom Savezu. "Bio sam vozač kamiona. Uvijek sam bio u pozadini. Nisam bio izravno ugrožen ratovanjem na bojišnici, ali bio sam svjedok stvarima koje vojnici na prvim linijama nisu nužno vidjeli: genocid, masovna ubojstva, teške situacije. Sve je bilo tako očito da više nisam mogao biti dio toga", rekao je Wadani.

Godine 1944. pokušao je ponovno dezertirati u sjevernoj Francuskoj. Puzao je ispod bodljikave žice te trčao kroz šumu, znao je da ga jedan pogrešan korak može koštati života. Nacisti su u većini slučajeva ubijali dezertere. Richard Wadani uspio je pobjeći te je proveo ostatak rata na savezničkoj strani u čehoslovačkoj postrojbi koju je ustrojila britanska vojska.

Povjesničar Thomas Geldmacher kaže da je oko 20 000 Austrijanaca dezertiralo iz Wehrmachta, a većina tijekom zadnjih kaotičnih dana Drugoga svjetskog rata. Vjeruje se da je oko 1 500 austrijskih dezertera bilo streljano. Ostali koji su preživjeli smatrani su izdajicama do 2009. godine, kada je Austrijski parlament odlučio rehabilitirati vojnike koje su nacisti osudili.

>>Komemoracija u Poljskoj za poginule hrvatske vojnike u Galiciji u Prvome svjetskom ratu

Komentara 1

Avatar reference
reference
20:08 27.11.2014.

interesantno kad se pojave ovakvi ili slicni clanci nema komentara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije