Naslovnica

Austrijanci započeli napad na Trentino

Nakon pregleda svih mogućih scenarija, Italija je prihvatila saveznička obećanja za pripajanje teritorija poslije rata te objavila rat Austro-Ugarskoj, ali ne i Njemačkoj 23. svibnja 1915. godine.
15. svibnja 2017. u 20:20 0 komentara 564 prikaza
Foto: Wikimedia CC

Na današnji dan 1916. godine, austrijska vojska započela je veliku ofenzivu protiv svojih talijanskih neprijatelja na bojištu Trentina u sjevernoj Italiji, piše History.

Nakon pregleda svih mogućih scenarija, Italija je prihvatila saveznička obećanja za pripajanje teritorija poslije rata te objavila rat Austro-Ugarskoj, ali ne i Njemačkoj 23. svibnja 1915. godine. Tako je otvoreno novo bojište u regiji Trentino. Nakon objave rata, slabo opremljena talijanska vojska napala je regiju Južni Tirol te rijeku Soču gdje su ih susrele austro-ugarske snage. Snijeg i loš teren pretvorili su regiju vrlo težak teren za napad te je nakon nekoliko uvodnih talijanskih uspjeha borba zaustavljena. Dogodila se pat-pozicija kao i u ostalim dijelovima Zapadnog bojišta.

Austrija ofenziva započela je 15. svibnja 1916. godine s velikom topničkom pripremom na talijanske pozicije s oko 400 topova. Iako su se čvrsto branili, Talijani su odbačeni s planinskih vrhova te se povukli u grad Rovereto. Devet dana od početka invazije, počeo je padati snijeg te je ofenziva zaustavljena prije nego je osvojen vrh Pasubio. Nakon tjedan dana ofenziva je nastavljena, a Austrijanci su nastavili s napredovanjem kroz planinske vrhove i prolaze. Do kraja svibnja, Austrijanci su zarobili 30.000 talijanskih vojnika te osvojili oko 20 kilometara teritorija od početka ofenzive.

AKTUALNO ISIS pretrpio velike gubitke u borbama protiv Sirijske vojske AKTUALNO Ruski zrakoplov proletio na šest metara od američkog zrakoplova
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.