NA DANAŠNJI DAN

Austrijanci započeli napad na Trentino

Wikimedia CC
15.05.2017.
u 20:20

Nakon pregleda svih mogućih scenarija, Italija je prihvatila saveznička obećanja za pripajanje teritorija poslije rata te objavila rat Austro-Ugarskoj, ali ne i Njemačkoj 23. svibnja 1915. godine.

Na današnji dan 1916. godine, austrijska vojska započela je veliku ofenzivu protiv svojih talijanskih neprijatelja na bojištu Trentina u sjevernoj Italiji, piše History.

Nakon pregleda svih mogućih scenarija, Italija je prihvatila saveznička obećanja za pripajanje teritorija poslije rata te objavila rat Austro-Ugarskoj, ali ne i Njemačkoj 23. svibnja 1915. godine. Tako je otvoreno novo bojište u regiji Trentino. Nakon objave rata, slabo opremljena talijanska vojska napala je regiju Južni Tirol te rijeku Soču gdje su ih susrele austro-ugarske snage. Snijeg i loš teren pretvorili su regiju vrlo težak teren za napad te je nakon nekoliko uvodnih talijanskih uspjeha borba zaustavljena. Dogodila se pat-pozicija kao i u ostalim dijelovima Zapadnog bojišta.

Austrija ofenziva započela je 15. svibnja 1916. godine s velikom topničkom pripremom na talijanske pozicije s oko 400 topova. Iako su se čvrsto branili, Talijani su odbačeni s planinskih vrhova te se povukli u grad Rovereto. Devet dana od početka invazije, počeo je padati snijeg te je ofenziva zaustavljena prije nego je osvojen vrh Pasubio. Nakon tjedan dana ofenziva je nastavljena, a Austrijanci su nastavili s napredovanjem kroz planinske vrhove i prolaze. Do kraja svibnja, Austrijanci su zarobili 30.000 talijanskih vojnika te osvojili oko 20 kilometara teritorija od početka ofenzive.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije