Naslovnica

Ruski zrakoplov proletio na šest metara od američkog zrakoplova

Su-27 je u utorak prišao američkom zrakoplovu P-8A Poseidonu koji je "provodio rutinske operacije u međunarodnom zrakoplovnom prostoru", izjavila je bojnica Pamela Kunze
12. svibnja 2017. u 14:22 1 komentara 1845 prikaza
Foto: Wikimedia CC

Ruski je mlažnjak proletio na 6 metara od američkog zrakoplova za nadzor iznad Crnog mora ranije ovog tjedna, izjavio je američki dužnosnik, piše NBC.

Su-27 je u utorak prišao američkom zrakoplovu P-8A Poseidonu koji je "provodio rutinske operacije u međunarodnom zrakoplovnom prostoru", izjavila je bojnica Pamela Kunze, glasnogovornica Američkih mornaričkih snaga u Europi.

Dodala je da u izjavi za medije da je interakcija bila sigurna i profesionalna od strane zapovjednika misije P-8A. U današnjoj izjavi, Rusko ministarstvo obrane izjavilo je kako je mlažnjak Su-30 izveo 'manevar dobrodošlice' američkim pilotima.

JUŽNOKINESKO MORE Filipini prebacili vojsku na otok koji svojata Kina

Ministarstvo je dodalo kako su lovci podignuti nakon što su uočene zračne mete na granici Rusije, iznad Crnog mora.

Kunze je naglasila kako američki i ruski brodovi i zrakoplovi rutinski vrše interakcije u međunarodnom prostoru.

NOVO IZDANJE VOJNE POVIJESTI Muzej Varšavskog ustanka

Međutim, razmak od 6 metara je itekako opasan, a Kunze je izjavila kako je razmak samo jedna od mnogih varijabli koje definiraju što je sigurno i profesionalno. Brzina, visina i vidljivost također moraju se uzeti u obzir.

  • Nepokolebljiv:

    Nacije koje pate of kompleksa interfiornosti sama sebe hrabre kao djeca nocu u sumi ponasajuci se djetinjasto! Kinezi su prije nekoliko godina izgubili pilota koji je poginuo u sudaru s americkim avionom za prikupljanje informacija a americki avion je bio ... prikaži još! znatno ostecen. Rusi se ponasaju na jednako neodgovoran nacin pa kada netko pogine tko ce biti kriv? Lovacki avionic kada vrse manevar blizog preoleta se krecu brzinom of oko 800 - 1000 km/s. Da si docarate koliko je sigurno proletjeti krai neceg drugog sto se NE krece (a ovdje imamo drugi avion koji se krece slicnom brzinom sto komplicira situaciju jako, jako puno) na pustoj cesti postavite dva stapa s zastavicama na sirinu 20cm na svaku stranu vise of sirine vaseg auta pa se onda zaletite s vece daljine i projurite izmegu tih stapova brzinom oko 100 km/s bez da ih dodirnete. Vjerujte mi da je daleko lakse proci izmedu dvaju stapova 20 cm kraj auta nego avionom 20 metara pokraj nepokretnog objekta a kada se prolazi kraj necega sto se krece vrlo brzo a razmak se smanjuje u razmjerima oko pola km u sekundi male greske u procjeni su smrtonosne. Zapravo bih se kladio da je taj "junak" imao namjeru proletjeti na daljini of 50-100 metara of americkog aviona!