AVIJACIJA

Avijacija nakon Hladnog rata

F117
Foto: VP magazin
07.03.2014.
u 03:25

Prvi zaljevski rat protiv Saddama Husseina i iračke vojske, pred očima cjelokupne svjetske populacije, demonstrirao je punu snagu američke vojske, prije svega ratnog zrakoplovstva. Bila je to svrsishodna demonstracija vojne moći koja je stasala kroz razdoblje Hladnog rata, u nekim segmentima do razine znanstvene fantastike.

Hladni rat trajao je više od 40 godina; u tom razdoblju evolucija aviona doživjela je napredak bez premca. Utrka u naoružanju između dvaju blokova ponajprije je zaslužna za taj silan napredak. Raspadom sovjetskog diva, raspala se i moćna Crvena armija i cjelokupno vojno zrakoplovstvo SSSR-a. Najvećim dijelom to će zrakoplovstvo ući u sastav Ruskoga ratnog zrakoplovstva. Ratna zrakoplovstva zapadnih zemalja u sastavu NATO-ovih snaga ostala su bez svoje protuteže nakon raspada Varšavskog pakta, a SAD je postao jedina vojna supersila u svijetu. Zračnim snagama SAD-a organizacijski i tehnički više nitko nije mogao parirati. Savršeno utreniran ratni stroj pokazat će vrlo brzo za što je sposoban. Prvi zaljevski rat protiv Saddama Husseina i iračke vojske, pred očima cjelokupne svjetske populacije, demonstrirao je punu snagu američke vojske, prije svega ratnog zrakoplovstva. Bila je to svrsishodna demonstracija vojne moći koja je stasala kroz razdoblje Hladnog rata, u nekim segmentima do razine znanstvene fantastike. „Pustinjska oluja“ Dana 2. kolovoza 1990. višestruko nadmoćna iračka vojna sila zauzela je Kuvajt. Saddam Hussein zauzeo je, praktički bez znatnijeg otpora, druge najveće naftne rezerve te zaprijetio zauzimanjem najvećih naftnih rezervi u svijetu u susjednoj Saudijskoj Arabiji. Svjetska zajednica pod vodstvom SAD-a trenutačno je reagirala na ovakav razvoj situacije slanjem znatnih zračnih i mornaričkih snaga, u operaciji zvanoj „Pustinjski štit“ kojom je trebalo zaštiti saudijska naftna polja. Prva na scenu stupila je formacija od 48 lovačko- presretačkih F-15 C/D aviona upućenih iz američke zračne baze Langley, dan nakon službenog poziva u pomoć Saudijske Arabije.ž

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina za vojnu povijest!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije