Naslovnica

Bajunete za "Kalašnjikov"

Bajuneta za „Kalašnjikov“ razvijala se paralelno s puškom. Prva inačica rađena za „AK-47“ pušku nosila je oznaku „56-h212“. Postojalo je nekoliko ranijih inačica u prototipu.
09. kolovoza 2018. u 06:33 0 komentara 1367 prikaza
Foto: http://www.zib-militaria.de/epages/61431412.mobile/de_DE/?ObjectPath=/

Krajem Drugog svjetskog rata, u jeku završnih borbi, Sovjetski Savez neumorno je radio na razvoju novog oružja. Jedan od prioriteta bio je razvoj jurišne puške koja će biti iznimno jednostavna za korištenje, sigurna i pouzdana. Sovjetske vojske posebno se dojmila njemačka jurišna puška „Strumgewehr 44“, koja je poslužila kao ideja za novu pušku na kojoj je radio Mihajl Kalašnjikov.

IZ NOVOG BROJA Vatra i ratna strategija

Godine 1947. Kalašnjikov je, nakon nekoliko neuspjeha, uspio proizvesti dovoljno jednostavnu, pouzdanu i sigurnu pušku te je počela proizvodnja prvih 5000 primjeraka „AK-47“ („Avtomat Kalašnjikova 1947“) ili samo „AK“ („Avtomat Kalašnjikova“) puške. Od 1949. godine „AK-47“ puška ulazi u službenu uporabu sovjetske vojske. Bajuneta za „Kalašnjikov“ razvijala se paralelno s puškom. Prva inačica rađena za „AK-47“ pušku nosila je oznaku „56-h-212“. Postojalo je nekoliko ranijih inačica u prototipu, no prva službena bila je „56-h-212“. U vojnu uporabu ulazi 1953. godine s trećom inačicom „AK-47“ puške. Bajuneta se proizvodila u „IŽMAŠ“ tvornici („Inženjerski zavod Iževsk“) u glavnom gradu Udmurta Iževsku. Od gotovo identične bugarske inačice ovu bajunetu razlikuje maleni logo tvornice utisnut pored prstena. Logo „IŽMAŠ“ tvornice je strijela u trokutu. Kod identifikacije treba paziti jer je žig ponekad gotovo nevidljiv. U literaturi i na internetu mogu se naći brojni nazivi za ovu bajunetu. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2018.

ORUŽJE Ultimax 100 - kultno oružje branitelja NAORUŽANJE Puška najlošije vojske na svijetu IZ NOVOG BROJA MAS-38 - prva uspješna francuska kratka strojnica
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.