NA DANAŠNJI DAN

Belgija se bezuvjetno predala Nacistima

Belgijci
Foto: Bundesarchiv
28.05.2015.
u 18:52

Prva predaja dogodila se prvi dan nakon početka invazije; predali su se branitelji utvrde Eben-Emael.

Na današnji dan 1940. godine nakon osamnaest dana njemačkog bombardiranja, belgijski kralj zamolio je za prekid vatre, a Nijemci su mu odgovorili da se mora bezuvjetno predati. Predaju je odmah prihvatio, piše History.com

Njemačke postrojbe krenule su u Belgiju 10. svibnja. Unatoč slabijem otporu britanskih snaga, Belgijanci su bili brojčano i tehnički nadjačani. Prva predaja dogodila se prvi dan nakon početka invazije; predali su se branitelji utvrde Eben-Emael. 

Unatoč svim groznim događanjima, 27. svibnja kralj Leopold pokušao je okupiti vojsku te podsjetiti narod na pobjede iz Prvoga svjetskog rata. Postrojbe su se nastavile hrabro boriti, ali su u međuvremenu brzo poražene.

Belgijski kralj je dan kasnije poslao glasnogovornika kroz njemačke linije kako bi dogovorio prekid vatre. Prijedlog je odbijen, a Nijemci su zatražili bezuvjetnu predaju. Kralj Leopold nije htio napustiti zemlju te je otišao u njemačko zarobljeništvo. Tijekom okupacije pojavili su se i belgijski gerilci te su uspješno branili kasnije glavnu savezničku luku Antwerp kako je Nijemci ne bi uništili.

Komentara 2

IK
ikonoklast
19:31 29.05.2015.

e tu je speer imal svoje prstiće!

IG
igundic
20:44 29.05.2015.

Leopold III

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije