1807.

Bitka kod Eylaua

Rat
Foto: Wikiwand
13.03.2017.
u 17:34

Iako je pobijedio u bitki, za Napoleona je to bio taktički poraz

Kakav masakar, a sve nizašto!“, izjavio je maršal Ney nakon obilaska bojišta nakon krvave bitke kod Eylaua, koja se s neodlučenim uspjehom odigrala tijekom dva dana, 7. i 8. veljače 1807. godine. Nakon što je pobjedama kod Ulma i Austerlitza francuski car Napoleon izbacio Austriju iz rata te potom teško porazio Pruse kod Jene i Lübecka, jednim odlučujućim udarom naumio je razbiti Četvrtu koaliciju uništenjem posljednjega velikog protivnika na kontinentu – ruske vojske.

Kada je ruska vojska pod zapovjedništvom generala Levina Augusta von Bennigsena u siječnju 1807. krenula u ofenzivu u istočnoj Pruskoj napredujući prema zapadu, Napoleon ju je planirao propustiti te napredujući na sjever opkoliti i uništiti. Na njegovu nesreću, kozaci su presreli glasnika s njegovim zapovijedima pa je general Bennigsen izmijenio smjer napredovanja i izbjegao opkoljavanje. Nakon nekoliko dana progona Francuzi su ga sustigli popodne 7. veljače 1807. kod grada Eylaua u blizini Königsberga. Unatoč velikoj hladnoći odmah su počela čarkanja koja su se ubrzo pretvorila u pravu bitku. Još ni danas nije potpuno jasno je li Napoleon izdao zapovijed da se Eylau osvoji ili je napad počeo stoga što francuski vojnici nisu željeli hladnu noć provesti na otvorenome. Unatoč jakoj topovskoj paljbi ruskih snaga, Francuzi su, uz obostrane velike žrtve, osvojili grad. 

Rusi su se preko noći pregrupirali i Napoleonu suprotstavili 67.000 vojnika i 400 topova, a očekivali su prusku pomoć od 9000 vojnika. Misleći da se general Bennigsen povlači, Napoleon je s 49.000 vojnika i 300 topova krenuo u napad. Francuzi su se teško probijali kroz snježno nevrijeme zbog kojeg nisu ni vidjeli neprijateljske položaje te su naletjeli na ruski protunapad.

Francuska bojišnica bila je pred raspadom pa je maršal Joachim Murat poveo konjaništvo u jedan od najvećih konjaničkih juriša u povijesti rata. Murat je u jurišu u koji je predvodio gotovo 11.000 konjanika izgubio oko 1500 najboljih jahača, ali je spasio Napoleonovu vojsku od propasti. Nakon 14 sati krvave bitke general Bennigsen napustio je bojište ostavljajući Napoleonu zamrzutu ledinu s 25.000 francuskih i 20.000 ruskih poginulih i ranjenih vojnika. Iako je pobijedio u bitki, za Napoleona je to bio taktički poraz jer je propustio uništiti rusku vojsku i razbiti Četvrtu koaliciju. To je uspio učiniti tek za četiri mjeseca pobjedom kod Friedlanda. Bio je to prvi neuspjeh njegove Velike armije, a mit o Napoleonovoj nepobjedivosti ozbiljno je uzdrman.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije