Naslovnica

Bitka kod Honecourta 1642. - španjolska pobjeda nad Francuzima

Godinu dana kasnije De Melo je izgubio povijesnu bitku kod Rocroi, što je ovu njegovu pobjedu učinilo gotovo beznačajnom u povijesnim analima.
18. kolovoza 2021. u 08:53 0 komentara 186 prikaza
Foto: Rad slikara Pietera Snayersa.

Bitka kod Honnecourta bila je jedna od bitaka Tridesetogodišnjeg rata vođena 26. svibnja 1642. Španjolci, predvođeni Franciscom de Melom, pobijedili su Francuze pod vodstvom Antoinea III. de Gramonta, grofa od Guichea.

ZANIMLJIVOST Razdoblje Tridesetogodišnjega razdoblja i sveprisutna pljačka

Španjolska vojska pod Melom i Jeanom de Beckom opkolila je i zauzela utvrđeni grad Lens i iskoristila svoj uspjeh napredujući na obližnju tvrđavu La Bassee. Henri, grof od Harcourta, zapovijedajući Francuzima iz Pikardije i Antoine III. de Gramont vojskom iz Šampanje, krenuli su da spase grad od opsade. Melo je iz svoje vojske izdvojio 10 000 ljudi, uključujući 7 000 pješaka u 12 pukovnija, da ih presretne. U bitki je francuska vojska pretrpjela velike gubitke, izgubivši 40% snage, brojeći 1 200 – 2 000 ubijenih i ranjenih te 2.500–3 000 ljudi i 10 pušaka zarobljeno, ostavljajući sjevernu Francusku širom otvorenom za španjolsku vojsku.

No, španjolska pobjeda nije iskorištena jer je Francisco de Melo odlučio biti oprezan. Godinu dana kasnije De Melo je izgubio povijesnu bitku kod Rocroi, što je ovu njegovu pobjedu učinilo gotovo beznačajnom u povijesnim analima.

 | Autor : Rad slikara Pietera Snayersa. Foto: Rad slikara Pietera Snayersa.

Ilustracija: Bitka kod Honecourta, rad slikara Pietera Snayersa.

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

UVODNIK NOVOG BROJA Prije 350 godina kraljevski su Hrvati odjenuli kravatu ZANIMLJIVOSTI Kraljevski Hrvati 1667. godine MGD TRIDESETOGODIŠNJI RAT - POKOLJ U MAGDEBURGU Religijski rat - "Ubili smo Boga u Magdeburgu!"
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.