ANTIKA

Bitka kod Kane 202. godine prije Krista

Bitka kod Kane
Wikimedia CC
17.08.2016.
u 10:38

Jedna od najvećih i najokrutnijih antičkih bitaka

Jedna od najvećih i najokrutnijih antičkih bitaka koja se i danas proučava kao primjer taktičkog savršenstva, sudar je kartaškog vojskovođe Hanibala i Rimljana 2. kolovoza 216. pr. Kr. kod Kane tijekom Drugoga punskog rata. U tom je okršaju, koji je trajao samo dva dana, rimska vojska pretrpjela najveći poraz u svojoj povijesti. Rimljani su imali 86.000 vojnika, od čega 80.000 pješaka i 6000 konjanika, nasuprot malobrojnijoj Hanibalovoj vojsci u kojoj je bilo 40.000 pješaka i 10.000 konjanika. Konzul Varo u središte je rasporedio glavninu od 55.000 pješaka. Lukavi Hanibal dopustio je da ga Rimljani potisnu u dubinu, ali ne i da probiju kartaški bojni red. Odluka je pala u kartaškom konjičkom udaru. Hanibalov brat Hazdrubal s keltskom i hispanskom konjicom na jednom krilu i Maharbal s lakom numidskom konjicom na drugom krilu uspjeli su neopaženo zatvoriti krug oko rimske pješadije. Trenutke koji su uslijedili mnogi rimski izvori bilježe kao strašno okrutne. Više od 20 sati Hanibalova je vojska ubijala opkoljene Rimljane. U samo jednom danu palo je 70.000 rimskih vojnika, među kojima i konzul Paulus. Drugi konzul Varo uspio je pobjeći s preostalih 10.000 Rimljana. Bitka kod Kane predstavlja najbolji primjer kako i slabija vojska, uz smjelu taktiku, može pobijediti brojniju i jaču stranu na otvorenom polju. Hanibalova pobjeda kod Kane i danas se kao klasičan primjer bitke uništenja s velikom pažnjom proučava na svim vojnim akademijama svijeta.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
00:23 18.08.2016.

Odlično, ima mali izostavljeni detalj koji je jako bitan. Hanibal je prilikom pokreta lakih pješaka uspostavio (namjerno ili slučajno) formaciju klina. Kartaga je imala stalne zapovjednike postrojbi i vojska joj je bila profesionalno-najamnička. Dok su rimljani imali kružni sistem kojim su svi plemići imali dan kad su zapovjednici- vojska im je na poziv aristokrata i njihovim vodstvom išla u boj. Tako ne homogena i neuigrana s ambicijom stotina vođa da se posebno istaknu u borbi. Više je ličila na savez plemena. Hanibalova konjica i slonovi je s lijevog i desnog krila potisnula r.konjcu i protjerala u bazni logor.odustajući od napada na logor vraćaju se i zatvaraju omču oko rimske glavnine. Hanibal kao dokaz pobjede šalje u kartagu vreću punu prstenova pečatnjaka rimskih plemića. Kolika je to bila katastrofa je činjenica da nije bilo kuće u rimu koja nije izgubila barem jednog člana obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije