Naslovnica

Bitka kod Lützena 1632. godine i kraj švedske premoći u Tridesetogodišnjem ratu

Uključenjem Švedske na stranu protestanata u Tridesetogodišnjem ratu došlo je do naglog preokreta na štetu Habsburgovaca i njihovih katoličkih saveznika.
11. listopada 2021. u 08:59 0 komentara 449 prikaza
Foto: Austrijska nacionalna knjižnica, digitalna zbirka

Uključenjem Švedske na stranu protestanata u Tridesetogodišnjem ratu došlo je do naglog preokreta na štetu Habsburgovaca i njihovih katoličkih saveznika.

IZ NOVOG BROJA Otrantska baraža - prikaz i ocjena učinkovitosti pomorske blokade Jadrana 1914.-1918.

Nakon pobjede Gustava Adolfa kod Breitenfelda 17. rujna 1631., švedski kralj slavljen je među njemačkim protestantima kao biblijski junak. Do tada neodlučni i zastrašeni zbog moći Katoličke lige i njezinog prvog zapovjednika, generala Tillyja (Johann Tserclaes, 1559. – 1632.) koji je nekoliko mjeseci ranije strahovito opustošio grad Magdeburg, protestanti sve više pristaju uz švedsku vojsku na njezinom munjevitom prodoru prema jugu Njemačke.

Švedska ofenziva i habsburško povlačenje

Kako bi zaobišao neprijateljski habsburški teritorij, u potrazi za novim saveznicima i sigurnim boravištima tijekom zime, Gustav Adolf skreće na jugozapad i prelazi u Tiringiju. Za to vrijeme, Tilly se sa svojom vojskom povlači preko Vestfalije i Hesena u Frankoniju gdje ga je očekivalo pojačanje. Skupa s ovim pojačanjem, imao bi ukupno 40 000 vojnika, dok je dodatnih 20 000 čekalo u Šleskoj. Međutim, švedski kralj nije u međuvremenu čekao, a otpor koji mu je pružen bio je slab. Erfurt je zauzeo 2. listopada, Würzburg je pao 15., a do 23. prosinca zauzeo je Mainz i Frankfurt. Iako nisu pokazali očekivanu disciplinu kod Breitenfelda te ga umalo stajali bitke, Sasi su ostali njegov oslonac u osiguravanju zaleđa.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2021.

IZ NOVOG BROJA Obrana Nuštra 1991. godine UVODNIK NOVOGA BROJA Nuštar 1991. ogledni je primjer kako se Hrvatska branila prije 30 godina! ZANIMLJIVOST Bitka kod Karpija 1701. godine: Eugenov prvi uspjeh u Italiji u Ratu za španjolsko nasljeđe

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.