Naslovnica

Nuštar 1991. ogledni je primjer kako se Hrvatska branila prije 30 godina!

Ja se pak ne sjećam u ovih više od deset godina izlaženja magazina da je jedan sudionik Domovinskoga rata odlučio za magazin opširno napisati i opisati što se događalo ondje gdje je on bio prije 30 godina.
05. listopada 2021. u 08:47 0 komentara 2517 prikaza
Foto: VP

U istraživanju Domovinskoga rata, ali i uopće bilo kojega rata, bilo kojeg povijesnog događaja, uvijek su važna i svjedočenja ratnika, živih ljudi, svjedoka. Važno je pohraniti i usmenu povijest, čuti svjedočanstva ljudi koji su bili sudionici događaja. To najčešće mogu biti i subjektivnu doživljaji, subjektivne ocjene, može biti i zaborava, može biti i iskrivljavanja, izmišljanja... Ali svejedno vrijedi zabilježiti, a povjesničar će sve to onda lako analizirati ako vlada materijom i metodologijom.

UVODNIK NOVOGA BROJA Hitler je kao rijetko kad poslušao svoje zapovjednike i odustao od Švicarske

Ja se pak ne sjećam u ovih više od deset godina izlaženja magazina da je jedan sudionik Domovinskoga rata odlučio za magazin opširno napisati i opisati što se događalo ondje gdje je on bio prije 30 godina. To je u ovome broju učinio Mirko Adžaga, branitelj iz Nuštra 1991. godine, dobro poznato ime do danas, čovjek koji je proživio sve te dane u Nuštru, ali i kasnije bojišnice u ratu. Adžaga si je dao truda, pa godinama istražuje, čita, prikuplja literaturu, gleda, zanima ga sve što je bilo gdje obavljeno o obrani Nuštra 1991. godine. Snimio je i dokumentarac, a onda je odlučio za naš magazin napisati sve o tim danima prije 30 godina, i to čak u tri nastavka!

Kad me pitao jesam li zainteresiran za objavu, o čemu uopće nisam dvojio, rekao mi je ono što je i napisao u članku: „Obrana Nuštra 1991. godine nedovoljno je istražena i marginalizirana tema. Proteklih 30 godina u medijima, publikacijama, službenim izvješćima, dokumentarnim filmovima, znanstvenim radovima i na javnim skupovima često je iznošena iskrivljena slika događanja puna poluistina, netočnih tvrdnji, a najviše prešućivanja, tj. uopće nepostojanja događaja, ljudi, ranjenih pa i poginulih! Kao sudioniku događanja, to je moj glavni motiv istraživanja i pisanja o ovoj temi”.

Naravno, i njegov je rad podložan valorizaciji. No rad odiše s puno podataka, činjenica, a na tome se i temelje njegovi zaključci. Uglavnom, Nuštar 1991. godine ogledni je primjer kako se Hrvatska branila prije 30 godina! Stoga pomno pročitajte Adžagin tekst!

 | Autor : VP Foto: VP

UVODNIK NOVOGA BROJA Vojni vrh Vojske Jugoslavije odbacio Miloševića, pa im Koštunica sačuvao položaje UVODNIK NOVOGA BROJA Bitka kod St. Gottharda završila je mirom u Vasváru koji je doveo do Zrinsko-frankopanske urote UVODNIK NOVOGA BROJA Hrvati su Habsburgovcima trebali zbog iskustva u ratovima s Osmanlijama

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.