Naslovnica

Bitka kod prijevoja Kasserine

General Rommel je poslan u Sjevernu Afriku u veljači 1942. godine uz novi Afrički korpus kako bi pomogao svom talijanskom partneru da ne izgubi rat protiv Britanaca.
14. veljače 2017. u 17:03 0 komentara 3196 prikaza
Rat
Foto: Bundesarchiv

Na današnji dan 1943. godine, njemački general Erwin Rommel i njegov Afrički korpus pokrenuli su ofenzivu protiv savezničke obrambene linije u Tunisu u Sjevernoj Africi; prijevoj Kasserine je mjesto prvog poraza SAD-a u ratu, piše History.

General Rommel je poslan u Sjevernu Afriku u veljači 1942. godine uz novi Afrički korpus kako bi pomogao svom talijanskom partneru da ne izgubi rat protiv Britanaca. Unatoč svom umijeću, Rommel nije mogao napraviti ništa više nego se povlačiti, ali će tijekom bitke za prijevoj Kasserine prikazati svoj vojni genij.

U bitki za El-Alamein u kolovozu 1942. godine, britanski general Bernard Montgomery odbacio je Rommela iz Egipta prema Tunisu, točnije iza linije Mareth, obrambene linije koju je izgradila Višijevska Francuska. Nakon što mu je trebalo nekoliko mjeseci da regrupira svoje postrojbe, odlučio se na hrabar potez. Pokušao je osvojiti glavni grad Tunisa te ključni strateški cilj savezničkih i protivničkih snaga. Rommel je odlučio da je najslabiji dio savezničke obrambene linije prijevoj Kasserine, prolaz širine 3.5 kilometra u tuniškim planinama Dorsal koje su branile američke snage. Prvi je napad odbijen, ali tek nakon što su stigle tenkovske postrojbe, Rommel je probio obranu 20. veljače te nanio brojne žrtve američkim snagama. Amerikanci su se povukli te ostavili opremu za sobom. Više od 1 000 američkih vojnika poginulo je u ofenzivi, a na stotine je otišlo u zarobljeništvo. SAD je konačno osjetio poraz u bitki.

>>Bitka kod prijevoja Kasserine 1. dio

>>Bitka kod prijevoja Kasserine 2. dio

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.