Naslovnica

Bitka kod Tagine

Nakon bitke novi ostrogotski kralj kratkotrajno je vodio otpor, ali je Totilin poraz označio slom Ostrogotskoga Kraljevstva u Italiji.
30. travnja 2020. u 10:00 0 komentara 881 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Bitka kod Tagine odigrala se tijekom Gotskoga rata (535. – 554.) 1. srpnja 552. u današnjoj talijanskoj pokrajini Umbriji između ostrogotske vojske predvođene kraljem Totilom i bizantske vojske predvođene generalom Narzesom.

Čim je izabran za vođu, Totila je započeo silovitu i uspješnu kampanju protiv Bizantinaca, zauzimajući cijelu sjevernu Italiju, a kasnije i Rim. Narzesova vojska brojila je više od 9000 konjanika, među kojima je bilo mnogo Langobarda, Gepida i Herula. Totila je u početku pokušao nadmudriti svoga protivnika tako što se popeo na mali brežuljak i pokušao napasti bizantsku pješačku vojsku koja se nalazila nadomak brežuljka, no bizantska formacija bila je vrlo dobro zaštićena. Iz izvora saznajemo da se Totila uspješno opirao brojnijoj bizantskoj vojsci sve dok i sam nije ubijen zajedno sa svojih 6000 vojnika. Također, dostupni izvori govore nam kako je Totila bio odjeven u zlatno-ljubičasti oklop.

Nakon bitke novi ostrogotski kralj kratkotrajno je vodio otpor, ali je Totilin poraz označio slom Ostrogotskoga Kraljevstva u Italiji.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u srpnju 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Požarevački mir IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Pogibija britanskoga ministra obrane Lorda Kitchenera IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Završetak Rata dviju ruža ​​​​​​​
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.