BITKE

Bitka na Čudskom jezeru

Wikimedia CC
05.05.2017.
u 12:22

Nevski je Teutonce potpuno uništio

Sredinom 13. stoljeća tadašnja Rusija, podijeljena na nezavisne kneževine, našla se u opasnosti pred najezdom mongolskih hordi s juga i Teutonskoga viteškog reda sa zapada. Teutonski viteški red osnovan je u Svetoj Zemlji kao jedan od srednjovjekovnih viteških redova zadužen za obranu hodočasnika.

Nakon što su istjerani iz Svete Zemlje Teutonci su prešli u Prusku i ujedinjeni s vojničkim redom – mačonosaca širili su kršćanstvo u poganskim krajevima uz Baltičko more. Osim prema poganima, u svojim pohodima Teutonci su agresivno nastupali i prema Rusima z Novgoroda. Tu su, međutim, naišli na dostojna protivnika.

Novgorodski knez Aleksandar Jaroslavič Nevski, lukav političar i vješt ratnik, pripremio im je klopku na Čudskom jezeru koje je zamrznuto od prosinca do početka svibnja. Stari ljetopisi navode da se prema Novgorodu kretala snažna vojska od oko 2500 teutonskih vitezova te njemačkih, estonskih, danskih i švedskih plaćenika pod zapovjedništvom Hermanna von Buxhövdena, biskupa Dorpata u Latvijskoj konfederaciji. Na ledenoj plohi jezera 5. travnja 1242. odigrala se presudna bitka. Aleksandar Nevski, koji je imao oko 6000 vojnika, postavio je svoje pješaštvo u središte, ispred strme obale, na krilima je rasporedio najbolje postrojbe, dok je konjanike čuvao u pričuvi.


Teutonski teški oklopnici probili su središte Novgorodaca. No njihov je juriš zadržala strma obala pa je nastao potpuni metež u kojem su se redovi konjanika sudarali jedni s drugima. Nevski je tada pokrenuo postrojbe na krilima i opkoljene Teutonce potpuno uništio. Ruski pješaci obarali su kukama vitezove s konja. Veliki broj Teutonaca propao je kroz raspuknuti led i utopio se, a dio je zarobljen. Prema Rimovanoj latvijskoj kronici ubijeno je 20 teutonskih vitezova, šestorica su zarobljena, a prema prvoj Novogorodskoj kronici 400 Nijemaca je ubijeno, a uz njih i brojni Estonci. Bio je to u povijesti prvi primjer pobjede pješaštva nad oklopljenom konjicom na otvorenome bojnom polju, a ovom pobjedom zaustavljen je križarski pohod na Istok.

Poslije pobjede nad Teutoncim  Aleksandar Nevski uspješno je na jugu završio pregovore s vođama Zlatne Horde, ali je iznenada umro u 43. godini, dovoljno da ga 300 godina poslije proglase svetim. Bitka na Čudskom jezeru ovjekovječena 1938. u filmu Sergeja Ejzenštejna „Aleksandar Nevsky“. I sam Staljin, inače ideološki zahtjevan filmofil, bio je vrlo zadovoljan pričom o slavnome ruskom velikanu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije