ANTIKA

Bitka na Krku 49. godine prije Krista

Krk
www.omisalj.hr
07.03.2014.
u 03:42

Sukob između vojnih snaga Gaja Julija Cezara i Gneja Pompeja, dviju ključnih figura u rimskom građanskom ratu koji je razdirao Republiku.

Urušavanje republičkog sustava započelo je u 2. st. pr. Kr. brzom ekspanzijom Rima, kada se golemi profiti nastali osvajanjem bogatih područja nisu jednako distribuirali, već je nekolicina elitnih obitelji prikupila neizmjerno bogatstvo. Takva situacija dovela je do eksplozije koruptivnih djelovanja u osiguravanju glasova za političke karijere unutar uskog obiteljsko- klijentelističkog kruga. Unutar sustava došlo je do opasnih nestabilnosti koje su polako vodile do međusobne netrpeljivosti i naposljetku do okrutnih građanskih ratova. Prvo stoljeće prije Krista bilo je obilježeno brojnim previranjima i velikim građanskim, društvenim ratovima koji potresaju temelje Republike i koji su izravno odgovorni za ugrožavanja dotadašnjega političkog sustava, što je omogućilo da jedna osoba, dovoljno lukava i politički snažna pretendira na uspostavu nove monarhije. U razdoblju koje je prethodilo tom odlučujućem činu preobrazbe u novo društveno uređenje, pratimo burne događaje u političkom životu Republike koji se gotovo isključivo koriste u svrhu jačanja pojedinačnih, osobnih interesa.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina za vojnu povijest!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije