POVIJEST HRVATA

Bitka Slunjana za prijevoj Predel

Predel
Foto: Nikola Tominac
07.04.2014.
u 00:59

Bitka se odvijala gotovo u isto vrijeme kada i bitka Ogulinaca za utvrdu Malborghett, obje u Francusko-habsburškom ratu 1809. godine

Bitka za Predel (njem. Predil) odvijala se gotovo u isto vrijeme kada i bitka Ogulinaca za utvrdu Malborghett o kojoj smo pisali u broju 24 ovoga časopisa. Prijevoj Predel leži na granici današnje Italije i Slovenije u gornjem toku rijeke Soče i nalazi se na strateškoj cesti koja iz Gorice vodi dolinom rijeke
Soče u austrijsku Korušku. Kod Predela cesta prelazi vrlo važan uski strateški gorski prijevoj. Zbog njegove izuzetne važnostitamo je sagrađena obrambena drvena utvrda. S njezinom se gradnjom započelo u rano proljeće 1809., uz brojne prekide radova. Pojedini bočni tvrđavni objekti uopće nisu započeti. Prema Predelu su se kretale iz Furlanske nizine prema Koruškoj vrlo važne francuske vojne snage pod zapovjedništvom generala Jeana Mathieua Serasa (1765. – 1815.), koje je činila 1. divizija/korpusa „Centar“. Korpusom je zapovijedao general Grenier. Za Francuze taj je smjer bio pomoćni u odnosu na glavni pravac preko Malborghetta i njime se, po francuskim podacima, kretalo 7850 vojnika iz sastava 35., 52. i 106. pješačke pukovnije. Pošto se utvrda Predel nalazi na uskom prijevoju i s ograničenim manevarskim mogućnostima u prilazu, zahtijevala je vrlo jednostavnu organizaciju obrane. Topovi iz utvrde mogli su paljbom dobro pokrivati veći dio prilaza. Na desnom boku nalazi se velika strmina rječice Prediljke koja je štitila prilaz utvrdi. Lijevi, šumom obrasli i prema obronku okrenuti, bok bio je uvelike ugrožen. Da bi se to poboljšalo, trebalo je na brežuljku sjeverno od Mangartova mosta sagraditi pojedine objekte, ali se zbog pomanjkanja vremena i novca to nije dogodilo. Inženjerski kapetan Ivan pl. Hermann vodio je gradnju utvrde.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije