Naslovnica

Bitka u Teutonburškoj šumi

Masakrirano je oko 20 tisuća rimskih vojnika, a zapovjednik Var je počinio samoubojstvo. XVII., XVIII. i XIX. rimska legija više nikada nisu obnovljene, a zbog poraza u Teutonburškoj šumi Germanija nikada nije uključena u Rimsko Carstvo.
16. siječnja 2015. u 13:35 6 komentara 6142 prikaza
RIM
Foto: forthesinswehavedone.blogspot.com

„Kvintilije Vare, vrati mi moje legije!“ vikao je, prema pisanju povjesničara Svetonija, car August hodajući po kući i udarajući glavom u zid potresen vijestima o porazu svojih legija u Teutoburškoj šumi 9. rujna 9. godine. U jednom od najvećih poraza u povijesti Rimskoga carstva savez germanskih plemena, predvođen Arminijem, uništio je XVII., XVIII. i XIX. legiju. Rimljani su prvi put susreli Cimbre i Teutonce, opasna germanska plemena u 2. st. pr. Kr. Cezar je zemlju koj u su naseljavali istočno od Rajne nazvao Germanija. Njegov nasljednik, car August želio je nestabilnu granicu na Rajni pomaknuti istočnije, na rijeku Elbu. Kada su Rimljani u zimu 5./6. godine planirali napad buknuo je Batonov ustanak u Panoniju. Vojskovođa Tiberije je hitno poslan da umiri Panoniju, a zapovjedništvo vojske u Germaniji preuzeo je Publije Kvintilije Var senator i osobni Augustov prijatelj.

Varov bliski suradnik bio je German Arminije koji je od mladosti odgojen i školovan kao talac u Rimu. Arminije je potajno stao na čelo saveza germanskih plemena te namamio Rimljane u zamku glasinama o pobuni Germana. Rimske legije našle su se, sjeverno od današnjeg Osnabricka, na teško prohodnom terenu koji nije odgovarao njihovom načinu borbe. Germani su iz zasjeda presijecali razvučene rimske kolone, a borba se vodila usred olujnog nevremena. Masakrirano je oko 20 tisuća rimskih vojnika, a zapovjednik Var je počinio samoubojstvo. XVII., XVIII. i XIX. rimska legija više nikada nisu obnovljene, a zbog poraza u Teutonburškoj šumi Germanija nikada nije uključena u Rimsko Carstvo.

 • Avatar Karl_Habsburg
  Karl_Habsburg:

  Dan danas nije mi jasno koji je genijalac odlučio preimenovati starorimska imena u Hrvatska. Quintilius Varus je Kvintilije Var? Kad sam počeo čitati povijesnu literaturu na drugim jezicima trebalo mi je dok sam skužio. Claudius - Klaudije? Još malo pa ... prikaži još!pa počinjemo pisati Njujork i Bolonja i onda smo u banani do kraja.

 • openheimer2:

  arminije zakon lik

 • Nini istrijan:

  Germani su rimski naziv za sva plemena istocno od rijeke Rhen a u ovom slucaju se radi o plemenu Cheruski sa kojima Rim u stvari do tada nije imao sukob.Ono sto je bilo odlucujuce u ovoj bitki je da je ... prikaži još! uski put do njih vodio izmedju visokih sumovitih brda i mocvare pa se tako kolona od 20tak tisuca vojnika izduzila nekoliko kilometara.Zato su bili mnogo lakse izlozena meta a ona najveca snaga rimske vojske(borba iz bliza) je taklo bila onemogucena. Najnovija arheoloska strazivanja pokazuju da se ipak mjesto same borbe vodilo 20tak kilometera sjevernije u brdovitom dijelu pod nadimkom Wiehegebirge nego u samoj teutoburgskoj sumi za sto se vjerovalo do tada. Arminius je napravio vrlo dobro zasjedu u kojoj je ucestvovalo 18 tisuca vojnika rasporedjeni u dvije grupe od 5 tisuca i jednu od 8 koja je trebala zadati odlucujuci udarac iza ledja. Zelim reci i ovo:ako se vec pise onekom povjesnom dogadjaju onda ipak treba pisati sa malo vise cinjenica a ne ovako povrsno kao ovdje.