Drugi svjetski rat: Bitke

Bitka za Koprivnicu u listopadu 1944.

karta
Foto: Vojna povijest
31.07.2014.
u 21:37

Novi prilozi za povijest Ustaške vojnice 4. dio: Snage NOVJ bile su i brojčano i naoružanjem znatno nadmoćnije od posade Koprivnice i raspolagale su s oko 15 000 vojnika i 23 topa

Nakon što su ovladale većim dijelom Podravine, glavnina VI. i X. zagrebaèkog zbora NOVJ usmjerila se na zauzimanje Koprivnice. U partizanskim redovima očekivala se brza pobjeda i pred samu bitku među snagama NOVJ vladao je velik zanos, a moral je bio na visini, što se jasno može iščitati iz uvodnog dijela zapovijedi za napad na Koprivnicu: “Neprijateljske snage koje su se nalazile u uporištima Ðurðevac, Virje i Novi Grad potpuno su razbijene i veæim dijelom uništene. Neprijatelj je izgubio gotovo potpuno svu svoju opremu i naoružanje. U ruke naših jedinica pala su sva motorna vozila i cjelokupno teško naoružanje. Jedan dio neprijateljskih snaga, razbijen i demoralisan, uspio je da se u neredu povuèe u uporište snaga u uporištu Koprivnica prema primljenim podacima iznosi svega jedna bojna i dijelovi razbijenih nepr. jedinica kod Novog Grada i Virja. Navodno se u Koprivnici nalazi i 15 topova raznog kalibra koji su veæim dijelom bez potrebne posluge. Naše jedinice u svojim ofanzivnim operacijama treba da zadrže i treæu fazu bitke za Podravinu i likvidaciju uporišta Koprivnica, definitivno oslobode od neprijatelja ovaj sektor.”

Jedinice VI. i X. zagrebaèkog zbora brzo su se pregrupirale i veæ su 13. listopada zauzele položaje za napad na Koprivnicu, koji je trebao otpoèeti istoga dana u 22 sata. Snage NOVJ bile su i brojèano i naoružanjem znatno nadmoænije od posade Koprivnice i raspolagale su s oko 15 000 vojnika i 23 topa razlièitog kalibra. Njihov raspored i plan napada bio je sljedeći: – 32. divizija NOVJ razmještena je zapadno i južno od grada. Brigada Matija Gubec zauzela je postav oko Subotice Podravske – Vinice, a udarna brigada Braća Radić Stari Grad – Draganovac – Jagnjedovac. Divizija je trebala napasti grad
sa zapadne i južne strane i probiti se do središta grada gdje se trebala spojiti s jedinicama 7. banijske udarne divizije NOVJ. Prvi napadni cilj brigade Matija Gubec bio je zauzimanje željezničke postaje i Uljarice koje je trebala zadržati pod svaku cijenu, a po moguænosti zauzeti hotel “Car”.

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti pročitajte u novom 41. izdanju VP magazina za vojnu povijest!

Komentara 1

VO
VojnikJosipSalekovic
21:24 10.02.2020.

Srbendare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije