Domovinski rat, Bitke

Bobetko zapovjedio hercegovačku Oluju

Bobetko zapovjedio hercegovačku Oluju
Vojna povijest
05.01.2012.
u 00:00

Koncem travnja 1992. Krizni stožer općine Mostar donosi odluku kojom se JNA i druge paravojne formacije proglašavaju neprijateljima

Srbijanska agresija koja je početkom 1992. već polako lomila zube na Hrvatskoj tek je trebala pokazati punu brutalnost u Bosni i Hercegovini. Međutim, poučeni događajima u Hrvatskoj, BiH Hrvati odlučili su spremni dočekati srbijanske i crnogorske snage. Već nakon krvavih događaja 1991. na Plitvicama, u Mostaru se ustrojava Krizni stožer koji ilegalno u grad unosi oružje te u tajnosti počinje ustrojavati oružane postrojbe. Plan jedinica JNA, prema analizi brigadira Ivana Primorca objavljenoj u Večernjem listu 2006., bio je realizacija ratnog plana RAM. Iz tih razloga JNA upućuje tenkovske snage na pravac Mostar – Široki Brijeg – Posušje – Tomislavgrad – Kupres, a sve pod izlikom vojne vježbe.

Plan tih jedinica, prema brigadiru Primorcu, bio je blokiranje zapadne i južne Hercegovine, odsijecanje Dalmacije te stvaranje preduvjeta za uvođenje snaga JNA iz pravca Banja Luka – Donji Vakuf – Kupres – Mrkonjić Grad – Drvar – Livno te produžiti s daljnjim borbenim akcijama u cilju presijecanja Dalmacije na tri dijela. Istodobno su tenkovske snage poslane u pravcu Čapljine, a ostale su snage bile spremne djelovati na pravcu Mostar – Bijelo Polje – Sarajevo. Cilj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije