DRUGI SVJETSKI RAT U HRVATSKOJ

Borbe za Ivanec u travnju i svibnju 1944. godine

I
VP magazin
06.01.2015.
u 17:03

Pokušaj X. zagrebačkog zbora Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) da ostvari nadzor nad područjem Hrvatskog Zagorja

Nakon što je početkom 1944. godine potisnuta iz Podravine i Kalnika, 32. divizija NOVJ nastojala se prebaciti u Zagorje kako bi ponovno zadobila na inicijativi te radi popune svojih jedinica novim ljudstvom. Međutim, u borbama kod Krapine, Novog Golubovca i Veterničke gore nije uspjela zauzeti ova uporišta i bila je prisiljena povući se na planinu Ivanščicu. Zapadnoj grupi odreda i 32. diviziji NOVJ nužno je bio potreban odmor, a i popuna novim ljudstvom bila je slaba i brojno stanje njezinih jedinica svakim se danom sve više smanjivalo. Stoga je zapovjednik X. zagrebačkog zbora „general-major“ Vlado Matetić donio odluku da se zajedno s operativnim dijelom svoga stožera prebaci na područje Zagorja te da pojača tamošnje snage s I. moslavačkom brigadom iz sastava 33. divizije NOVJ i IV./Braća Radić bojnom.

Po dolasku na područje Zagorja operativni dio stožera X. zagrebačkog zbora i I. moslavačka brigada razmjestili su se 18. travnja na području Trgovišće – Hrašćina. Da bi se održale u Zagorju, partizanske su snage trebale zauzeti jedno veće uporište i namjera zapovjednika X. zagrebačkog zbora bila je da svim raspoloživim snagama napadne i zauzme Ivanec. Ovo prikupljanje partizanskih snaga na južnim obroncima planine Ivanščice zamijetile su postrojbe PTS-a koje su osiguravale pravac Zagreb – Varaždin te 21. travnja izvele iznenadni prepad na snage 32. divizije NOVJ i I. moslavačke brigade razmještene na crti Kamena Gora – Podrute – Zajezda – Budinščina. Napad je izvela III./1. PTS bojna pojačana dijelovima II./1. PTS bojne i s 5 lakih tenkova L6/40, 2 protuoklopna topa i jednim vodom pješaštva iz Oklopnog sklopa PTS-a, te vodom gorskih topova DSŠ-a. Napad je otpočeo u 9 sati topničkom pripremom, a težište napada nalazilo se u III./1. PTS bojni pojačanoj vodom gorskih topova DSŠ-a, koja je napredovala na pravcu od Kamene Gore prema Budinščini i Zajezdi. Pridodani dijelovi II./1. PTS bojne napredovali su od Novog Marofa prema Hrašćini i Trgovišću i pri tom nisu naišli na otpor. Položaje kod Budinščine držala je brigada Matija Gubec, koja je nakon teške borbe potisnuta i u 11 sati je III./1. PTS bojna zauzela selo te nastavila napredovati prema Zajezdi koju je držala I. moslavačka brigada.

Kod crkve u selu I. moslavačka brigada zaustavila je njezino daljnje napredovanje i III./1. PTS bojna počela je odstupati preko sela Pece prema Madžarevu.

Komentara 7

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
04:42 08.01.2015.

Nemoj te piskarati budalestine. Kad su partizani 44 godine pomognuti od cetnika, I stranog neprijatelja Hrvatske Drzave. dobili tolike poraze, I likvidirali tisuce partizana cetnika I drugi neprijatelja , od ustaski snaga. sad vi pricate o nekim partizansko cetnickim mitovima,, Zato vam se I danad poslije sedam deset ljeca pune gace os ustaskog straha. Vi partizani ipartizanski simpatizeri morate da je Paveliceva hrvatska drzava kapitulirala tri dana poslije njemackog poraza. Toliko o vasim hrabrim partizansko cetnickim koljacima. Tito I njegovi partizani nisu imali muda ic u kostac s USTASAMA za vrijeme rata, Zato su kukavicki poubijali razoruzanu vojsku I civile . Ako vam je to partizansko herojstvo, onda nevisim razliku iz tadasnji dana kukavickog ponasanja partizana I ovih danasnji na vladi.

PE
Perko
12:41 07.01.2015.

tesko je znati razloge uspjeha nismo bili tamo jer smo se uglavnom svi rodili poslije drugog rata, ali mislim da je kombinacija taktike strategije i srece sudjelovala kao sto i u svim ratnim podhvatima!

Avatar kobra11
kobra11
18:59 06.01.2015.

zar moguće da ovako nešto piše dešavalo u pavelićevoj državi. Da patizani prežive šest ofanziva. Očito da je postojala saradnja između ustaša i partizana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije