NOVO IZDANJE VOJNE POVIJESTI

Borbeni put SS gorske divizije „Handžar“

Hanschar
Foto: Youtube
06.03.2017.
u 13:57

U „potrazi“ za dragovoljcima za daljnje povećanje postrojbi Waffen-SS-a Himmler se prisjetio visoke borbene vrijednosti bošnjačkih pukovnija u sastavu austrougarske vojske tijekom Prvoga svjetskog rata

U kasnu jesen 1940. godine Wehrmacht, na čelu sa svojim vrhovnim zapovjednikom Adolfom Hitlerom, bio je u punom zamahu priprema za planirani pohod (Feldzug) na Sovjetski Savez (glavnostožerni plan za navedeni pohod nosio je kodno ime „Barbarosa“). Prilikom planiranja pohoda na Sovjetski Savez posebna je pažnjaposvećena „južnom krilu“, odnosno zemljama jugoistoka Europe.

Njemačka diplomacija na čelu s ministrom vanjskih poslova Reicha Joachimom von Ribbentropom do veljače 1941. postigla je da Kraljevina Mađarska, Kraljevina Rumunjska i Carevina Bugarska pristupe Trojnom paktu. Nakon dovršetka spomenutoga, pod pritiskom njemačke diplomacije našla se i Kraljevina Jugoslavija koja je 25. ožujka 1941. pristupila Trojnom paktu.

Samo dva dana kasnije, 27. ožujka, na poticaj britanske izvještajne službe u Beogradu je izveden vojni puč te je formirana nova probritanska vlada koja je formalno izvijestila Njemački Reich da ostaje vjerna potpisanom. Međutim, Hitler, iznerviran događajima u Beogradu, zapovijeda izradu planova za napad na Kraljevinu Jugoslaviju, odnosno proširenje već postojećih planova za napad na Kraljevinu Grčku u kojoj se saveznička talijanska vojska našla u gotovo bezizlaznoj situaciji suočena s neminovnim porazom.

U samo nekoliko dana njemački Glavni stožer vojske (Generalstab des Heeres) planira i provodi najveću improvizaciju u svojoj povijesti. Čitava 2. vojska razmještena na području Austrije i u Kraljevini Mađarskoj te orijentirana prema istoku, „okreće“ u svega nekoliko dana kompletan svoj raspored u smjeru juga. Istovremeno se glavnina 12. vojske nalazila u pokretu iz Rumunjske prema mjestima određenima za koncentraciju na području južne Bugarske, a prema planu za napad na Kraljevinu Grčku.

Navedeni pokret postrojbi 12. vojske odmah je zaustavljen te je dio snaga, koji se još uvijek nalazio na području Kraljevine Rumunjske, određen (čiji je zadatak bilo pružanje zračne podrške Vojnoj skupini „Jug“, odnosno njemačkome južnom krilu tijekom pohoda na Sovjetski Savez) izvršava koncentraciju zrakoplovnih postrojbi za predstojeći napada na Kraljevinu Jugoslaviju. Hitler službeno izvješćuje talijansku i mađarsku kraljevsku vladu o predstojećem napadu te ih službeno poziva da se pridruže pohodu na Jugoslaviju...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 4. ožujka na svim kioscima!

Komentara 3

T1
t12matija
17:36 06.03.2017.

citava 12.vojska i 2.vojska,,ahhahahah grohotom se smijem grohotom...njemacka nije imala jednu vojsku nego vise vojski..i vojnu skupinu je imala..sta god to znacilo,,,,a imala je i zborove..valjda po zborovima trubaca..a imala je opkopare isto....to su oni koji su kopali vrtove.... werhasss naslijeđe NDH naziva nije i ne može biti temelj RH nastale na temeljima ANTIFAŠISTIČKE borbe....barem tako piše u ustavu RH... i tako se predstavljamo svijetu.. zato te ustaške nazive koje uporno guraš samo potvrđuju teze neprijatelja MODERNE HRVATSKE kada govore o ekstremnim desnicarima i ksenofobiji u našoj domovini.SS je bio zločinačka organizacija,a ne neka romantičarska "skupina" modernih vitezova .....

PI
Pikador
22:49 07.03.2017.

Sramota povijeti ! ++++++++++++++++++++++++++++++ . Jenostavno samo bosanski koljači , što čak ni oni sami u svom imenu „Handžar“ besramno ne skrivaju. Nacisti nisu samo htjeli prljati ruke sa nama nama balkancima. Kao ni ostali ustaše ni ovi bosanski suradnicii fašista nisu imali nikakvih vojnih uspjeha već samo klanje civila i palež u prostoru koga bi im nijemci zauzeli i predali. Uzalud ustašonostalgija pisca, jer to srećom nisu hrvati već su samo muslimani iskorišteni protiv srpskih civila. Handžar i njihov general Huskić bili su i ostali sramota povijesti i po samom svom imenu fuj Handžar.

DU
Deleted user
08:22 07.03.2017.

"vojska"... ! Pusti si malo tupsonovu "glazbu" pa revajte u duetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije