Naslovnica

Bostonska čajanka

Kada su tri broda koja su prevozila čaj stigla u bostonsku luku - Dartmouth, Eleanor i Beaver, kolonisti su zahtijevali da se taj čaj vrati u Englesku.
16. prosinca 2016. u 18:59 0 komentara 3105 prikaza
Bostonska čajanka
Foto: Wikimedia CC

U bostonskoj luci, grupa nezadovoljnih građana prerušila se u Indijance Mohawk te ušla u tri britanska broda koja su prevozila čaj. Ubrzo su izbacili 342 sanduka čaja u luku, piše History.

Ponoćni prepad koji je poznatiji pod imenom "Bostonska čajanka" dogodio se zbog protestiranja protiv Točke o čaju britanskog parlamenta iz 1773. godine. Tom je točkom trebala biti spašena Istočnoindijska kompanija. Također bi dobila monopol u američkoj trgovini čajem. Malim porezom Istočnoindijska kompanija mogla je imati manje cijene čak i od krijumčarenog čaja od strane nizozemskih trgovaca. Taj su čin mnogi kolonisti vidjeli kao još jedan način ugnjetavačkog oporezivanja.

Kada su tri broda koja su prevozila čaj stigla u bostonsku luku - Dartmouth, Eleanor i Beaver, kolonisti su zahtijevali da se taj čaj vrati u Englesku. Kada je to guverner Massachusettsa Thomas Hutchinson odbio, vođa Patriota Samuel Adams organizirao je "čajanku" sa svojih 60 članova - "Sinova Slobode", njegovog tajnog pokreta otpora. Britanski čaj koji je izbačen u bostonsku luku 16. prosinca vrijedio je oko 18 000 dolara, što bi danas vrijedilo oko pola milijuna dolara.

Britanski parlament, koji je bio zgrožen uništavanjem britanske imovine, ratificirao je Točku prisile. Tom je točkom Boston zatvoren za trgovinu, započela je britanska vojna vladavina u Massachusettsu te su svi britanski dužnosnici postali imuni na kriminalni progon u Americi.

>>Bitka na Falklandskom otočju u Prvome svjetskom ratu

>>Novi nosač aviona HMS Queen Elizabeth stiže u Portsmouth početkom 2017.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.