NA DANAŠNJI DAN

Britanci bombardiraju Köln

Koeln
Foto: Wikimedia Commons
1/2
30.05.2015.
u 16:50

U noći 30. svibnja Köln je bio pod opsadom. Uništen je veći dio grada, 45 000 Nijemaca ostalo je bez svojih domova, a poginulo je 469 ljudi.

Na današnji dan 1942. godine, Britanci su pokrenuli napad na njemački grad Köln. Tisuću bombardera krenulo je prema njemačkoj te su ispustili oko 1 500 tona bombi u samo 90 minuta. Uništena je srednjovjekovna gradska jezgra, a moral Nijemaca nikada nije bio slabiji.

Sir Arthur Harris isplanirao je operaciju "Milenij". Htio je smanjiti velike gubitke tijekom zračnih napada te je zahtijevao velik broj bombardera kako bi brojčano nadjačao neprijatelja, piše History.com

Foto: Wikimedia Commons

U noći 30. svibnja Köln je bio pod opsadom. Uništen je veći dio grada, 45 000 Nijemaca ostalo je bez svojih domova, a poginulo je 469 ljudi. Kemijske i ostale tvornice su "poravnate" te su postale beskorisne za nastavak proizvodnje. Britanci su izgubili samo 40 aviona - manje od 4 posto.

Britanski premijer Winston Churchill koji je odobrio napad ubrzo je poslao brzojav američkom predsjedniku Franklinu Rooseveltu u kojem je pisalo: "Nadam se da si sretan našim velikim zračnim napadom na Njemačku... Bit će ih još i više..."

Komentara 4

Avatar lvan12
lvan12
13:14 31.05.2015.

Kada će se britancima suditi za neselektivno bombardiranje civlnih ciljeva i spomenika kulture?

MA
Majelte
09:28 01.06.2015.

Iako osuđujem ovakav način ratovanja ali za sve pravednike koji misle da je ovo nepravedno uzmite samo u obzir da je njemačkim bombardiranjem Londona i drugih gradova do svibnja '41. Tijekom tih bombardiranja poginulo je 40000 ljudi, od toga skoro polovica u Londonu. Dobro je uzeti i to u obzir, također priskjetimo se Varšave, i još jednog Luftwaffe "podviga" kada je poginulo 25,800 civila... Kada se takve stvari počine u ratu bojim se da neizostavno dolazi do Dresdena, Tokya, Hirošime i Nagasakija. Niti su nijemci bili cvijeće niti su saveznici bili pravednici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije