Naslovnica

Britanci napali Talijane u Africi

Britanska obavještajna služba je pregledavala tajnu talijansku komunikaciju iz Afrike tada već 5 mjeseci; svaka poruka koja je poslana iz jedne u drugu talijansku postrojbu je analizirana od strane Britanaca.
19. siječnja 2017. u 16:55 0 komentara 2391 prikaza
Rat
Foto: Wikimedia CC

Na današnji dan, britanske snage na istoku Afrike nakon probijanja talijanskih kodiranih poruka, napale su Eritreju u Africi koja je tada bila pod okupacijom Italije, piše History.

Britanska obavještajna služba je pregledavala tajnu talijansku komunikaciju iz Afrike tada već 5 mjeseci; svaka poruka koja je poslana iz jedne u drugu talijansku postrojbu je analizirana od strane Britanaca. Talijanski potkralj u Etiopiji je neznajući slao i primao svaku talijansku tajnu i slabost. 

Zbog toga su britanske postrojbe uspjele organizirati i provesti strategiju kako bi napredovali na okupirano područje; u isto su vrijeme znali gdje se nalaze sve talijanske postrojbe.

Dana 19. siječnja, vijest o talijanskom povlačenju iz grada Kassale u Sudanu kojeg su Talijani okupirali još od srpnja 1940. godine, došla je do Britanaca. Britanska posada nije uspjela pravovremeno reagirati na talijansku invaziju na Sudan te je čekala da slika bojišta bude što jasnija. Britanci su u tom vremenu ojačali svoje snage, pogotovo tenkovske postrojbe. Talijansko povlačenje iz Kassale koje je bilo proaktivni obrambeni čin, bila je odlična prilika za generala Williama Platta i indijske divizije kako bi se započeo napad na Eritreju koja je graničila sa Sudanom i Etiopijom. 

>>Britanci zauzeli Savanu u Georgiji

>>Admiralski brod Kraljevske mornarice pod prijetnjom dronova tzv. Islamske države

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.