Naslovnica

Britanci napustili Boston

Uskoro je završena britanska okupacija Bostona koja je trajala 8 godina.
17. ožujka 2017. u 15:34 0 komentara 2362 prikaza
Rat
Foto: Wikimedia CC

Na današnji dan 1776. godine, britanske su snage morale napustiti Boston nakon što je general George Washington uspješno postavio obrambene položaje i topove na brdu Dorchester, piše History.

Tijekom večeri 4. ožujka, američki brigadni general John Thomas, tajno je poveo 800 američkih vojnika i 1 200 radnika na brdo Dorchester te započeo s jačanjem položaja. Kako bi sakrili zvuk gradnje, američki topovi koji su granatirali Boston s druge lokacije, započeli su bombardirati periferiju grada. Do jutra, više od deset topova prebačeno je iz utvrde Ticonderoga na brdo Dorchester.

Britanski general Sir William Howe vjerovao je da će moći koristiti britanske brodove da razbije američke položaje, međutim, započela je velika oluja te su Amerikanci uspjeli završiti fortifikacije te postaviti topništvo. Nakon shvaćanja da su teškoj situaciji, više od 11 000 britanskih vojnika te 1 000 lojalista napustilo je Boston 17. ožujka te zaplovilo prema Halifaxu.

Uskoro je završena britanska okupacija Bostona koja je trajala 8 godina. Tijekom okupacije dogodilo se nekoliko ozloglašenih incidenata kao što je Bostonski masakr u kojem je pogubljeno pet kolonista. Britanska flota je po prvi puta ušla u Bostonsku luku 2. listopada 1768. godine s oko 1 000 vojnika. 

General Washington koji je tada bio zapovjednik Kontinentalne vojske nagrađen je prvom medaljom Kontinentalnog kongresa.

>>London zabranio putovanja između Irske i Engleske

>>Proboj kroz La Manche 1942. godine

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.