AKTUALNO

Britanci napustili Boston

Rat
Foto: Wikimedia CC
17.03.2017.
u 15:34

Uskoro je završena britanska okupacija Bostona koja je trajala 8 godina.

Na današnji dan 1776. godine, britanske su snage morale napustiti Boston nakon što je general George Washington uspješno postavio obrambene položaje i topove na brdu Dorchester, piše History.

Tijekom večeri 4. ožujka, američki brigadni general John Thomas, tajno je poveo 800 američkih vojnika i 1 200 radnika na brdo Dorchester te započeo s jačanjem položaja. Kako bi sakrili zvuk gradnje, američki topovi koji su granatirali Boston s druge lokacije, započeli su bombardirati periferiju grada. Do jutra, više od deset topova prebačeno je iz utvrde Ticonderoga na brdo Dorchester.

Britanski general Sir William Howe vjerovao je da će moći koristiti britanske brodove da razbije američke položaje, međutim, započela je velika oluja te su Amerikanci uspjeli završiti fortifikacije te postaviti topništvo. Nakon shvaćanja da su teškoj situaciji, više od 11 000 britanskih vojnika te 1 000 lojalista napustilo je Boston 17. ožujka te zaplovilo prema Halifaxu.

Uskoro je završena britanska okupacija Bostona koja je trajala 8 godina. Tijekom okupacije dogodilo se nekoliko ozloglašenih incidenata kao što je Bostonski masakr u kojem je pogubljeno pet kolonista. Britanska flota je po prvi puta ušla u Bostonsku luku 2. listopada 1768. godine s oko 1 000 vojnika. 

General Washington koji je tada bio zapovjednik Kontinentalne vojske nagrađen je prvom medaljom Kontinentalnog kongresa.

>>London zabranio putovanja između Irske i Engleske

>>Proboj kroz La Manche 1942. godine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije