NA DANAŠNJI DAN

Britanska i njemačka mornarica u bitki kod Dogger Banka

Dogger bank
Foto: British Battles
24.01.2017.
u 05:57

Britanski Lion je također pogođen, međutim poginulo je samo 15 britanskih mornara u bitki koja je završila istoga dana kada je Beatty okrenuo svoje brodove prema Britaniji kako bi izbjegao njemačke mine i moguće podmorničke napade.

Njemačke pomorske snage pod vodstvom admirala Franz Von Hippera nakon uspješnog napada na britanske obalne gradove Hartlepool i Scaraborough prošlog mjeseca iste godien, zaplovili su prema Britaniji još jednom ali ih je uskoro presrela eskadra britanskih krstarica pod vodstvom viceadmirala Sir David Beattyja ujutro na današnji dan 1915. godine kod Dogger Banka u Sjevernom moru, piše History.

 Zbog činjenice da će njegova eskadra biti ipak slabija od britanske, Hipper je okrenuo brodove te krenuo nazad jer je vjerovao da će brže ploviti od Britanaca. Međutim, krstarice viceadmirala Beattyja ipak su bile brže te su ulovile Nijemce za samo sat vremena. Oko 9 sati ujutro, britanski admiralski brod HMS Lion otvorio je vatru na Nijemce s udaljenosti od oko 18 kilometara. Vodeći njemački brod Seydlitz uskoro je zapaljen, a poginula su 192 člana posade, međutim brod je spašen. Od četiri njemačka broda u eskadri Hippera, najveći i najstariji imena Blucher je potopljen te je poginulo 782 ljudi. Potop Bluchera je zabilježen i na video snimci.

Britanski Lion je također pogođen, međutim poginulo je samo 15 britanskih mornara u bitki koja je završila istoga dana kada je Beatty okrenuo svoje brodove prema Britaniji kako bi izbjegao njemačke mine i moguće podmorničke napade. Okrenuo je svoje brodove te je pustio Hipperovu eskadru da pobjegne.

>>Britanci zauzeli Savanu u Georgiji

>>Britanci započeli napad kod Khadaira

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije