DRUGI SVJETSKI RAT

Britanska pljačka njemačke kraljevske obitelji

Glucksburg
Foto: Wikimedia Commons
1/4
19.08.2014.
u 00:10

Britanci nisu samo uhitili Speera. U dvorcu su pronašli članove njemačke i danske kraljevske obitelji. No tog je jutra iz dvorca ukradeno i nakita u vrijednosti šest milijuna funti (232 milijuna funti u današnjoj vrijednosti).

Nakon Hitlerovog samoubojstva u Berlinu, ostaci njemačke vlade pobjegli su u grad Flensburg na sjeveru Njemačke. Čak dva tjedna nakon završetka rata, pod vodstvom novog „Fuhrera“ admirala Donitza, nastavili su svoje funkcije kao vlada bez države, sve dok ih Saveznici nisu odlučili uhititi. Dana 23. svibnja 1945. uhićen je i Albert Speer, nacistički ministar naoružanja, u dvorcu Glücksburg blizu Flensburga.

„Jednog jutra naglo sam se probudila te je britanski časnik stajao pored mene s pištoljem i rekao: 'Kako se zoveš? Izlazi van!' Nakon toga pogledali smo van te smo mogli vidjeti da je cijeli dvorac bio okružen tenkovima i vojskom, a unutar dvorca trčali su Britanci sa svojim 'Sten' strojnicama“, svjedočila je velika vojvotkinja Karin von Mecklenburg.

Britanci nisu samo uhitili Speera. U dvorcu su pronašli članove njemačke i danske kraljevske obitelji. No tog je jutra iz dvorca ukradeno i nakita u vrijednosti šest milijuna funti (232 milijuna funti u današnjoj vrijednosti).

Foto: ©Wikimedia Commons

„Izašli smo van u dvorište i stalno smo gledali mlade Britance kako ulaze s praznim, a izlaze s punim kutijama. Speer je odveden te je sav nakit ukraden“, kazala je vojvotkinja i nastavila:

„Moj djed tada je napisao pismo engleskom kralju kako bi objasnio što se događa i ako može pomoći. Istražili su događaje, ali nisu mogli ništa napraviti. Nitko nije optužen za pljačku. Često nas je britanski stražar pitao, je li stigao nakit nazad u dvorac? Mi smo odgovorili - naravno da nije kad ste sve pokrali te smo se svi nasmijali. Uvijek su bili svi vrlo prijateljski raspoloženi.“

Foto: www.imfdb.org

To je bila jedna od najvećih pljački u britanskoj vojnoj povijesti. Ali Britanci nisu znali da vlasnici nakita u Glücksburgu imaju prijatelje na visokim pozicijama. Svi su bili u krvnom srodstvu s kraljevskom obitelji u Engleskoj.

Princ Ferdinand von Holstein kasnije je izjavio da su Britanci otvorili 38 mrtvačkih sanduka u dvorskom mauzoleju.

Komentara 9

Avatar LaMer
LaMer
14:15 19.08.2014.

Pa britanska je nacija najveća nacija lopova i pljačkaša u povijesti . Oni su uništili i pokrali po svijetu vrijednost današnjih tisuća milijardi dolara . Uništili do istrebljenja stotine narod a.A za to nisu nikada odgovarali !

SE
sestrićna
21:35 19.08.2014.

a koga britanci nisu opljačkali?

SU
suncesmokvemaslina
21:43 19.08.2014.

evo baš smo vam povjerovali da im je ovo najveća pljačka. pljačkali su oni cijeli svijet,nosili kući i glumili gospodu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije