Naslovnica

Brodovlje bez plana i bez cilja

Mornarica je imala i Mornaričko zrakoplovstvo, čiji je dio postrojbi “uhvaćen na spavanju”
03. listopada 2011. u 21:11 0 komentara 22 prikaza
Brodovlje bez plana i bez cilja
Foto: Vojna povijest

Kako je detaljno opisano u prvom broju Vojne povijesti iz travnja 2011., Kraljevina Jugoslavija napadnuta je 6. travnja 1941. godine i
pobijeđena u roku od dvanaest dana, pri čemu se većina postrojbi raspala u prvom tjednu ratnih djelovanja. Rat je de facto izgubljen prije nego li je počeo, zahvaljujući zastarjeloj obrambenoj koncepciji i staromodnom naoružanju, nesposobnom zapovjedništvu oružanih snaga i
političkom cikcak kursu tijekom mjeseci i tjedana prije napada na Jugoslaviju.

Dok je Kraljevsko zrakoplovstvo, decimirano u prvim njemačkim zračnim napadima, ipak nastojalo pružati otpor, Kraljevska je mornarica pretežito ostala u lukama i poslije je optužena kako su njezini časnici izdali državu i predali neprijatelju netaknuto brodovlje. Samo je nekoliko brodova prebjeglo Britancima u Egipat, nekoliko je oštećeno ili potopljeno u zračnim napadima, a dva su na Jadranu potopile vlastite posade: razarač „Zagreb“ u Boki Kotorskoj i minopolagač „Malinska“ u Obrovcu na Zrmanji.

Istina je ipak bila malo drugačija, a strateška situacija potpuno različita od planirane i očekivane, stoga za bolje razumijevanje događanja treba ukratko prikazati nastanak i razvoj te propast Jugoslavenske kraljevske mornarice 1941. godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.