IZ NOVOG BROJA

"Buck-184" i "Sokol"

Mislav Rubić
07.03.2018.
u 10:57

Pošto se tvrtka bavila razvojem oružja za američku vojsku, nisu ga mogli slobodno prodavati na tržištu.

Početkom 80-ih godina 20. stoljeća film First Blood“ poznatiji kao Rambo I“ postao je planetarno popularan. Lik Johna Ramba postao je sinonim borbe obespravljenih veterana koji se bore za svoja prava. Gotovo preko noći počelo se prodavati sve što je imalo ikakve veze s njegovim likom. Slavni nož koji je za prvi nastavak dizajnirao Jimmy Lile postao je Rambov zaštitni znak.

Takav tip noža zapravo nije bio novost jer su u Vijetnamskom ratu slične noževe za spašavanje koristili američki piloti. Poznati nož iz tog vremena, vrlo sličan Rambovu nožu i po kojem je Lile najvjerojatnije dizajnirao svoj nož, je Randall 18.

U jeku popularnosti masivnih Bowie noževa s nazubljenom pilom na leđima oštrice, malena tvrtka „Qual-A-Tec“ proizvela je prvi prototip „Buck-184“ noža. Tada su tvrtku vodili Fred Schumacher i Charles A. Finn – Mickey. U patentnoj dokumentaciji Charles A. Finn naveden je kao izumitelj, a opunomoćenici su Finn, Schumacher, Bob MacDonald (koji je proizveo dijelove za prototip noža) i Harry Camphuysen (koji je bio prodavač noževa Buck i veza između „Qual-A-Teca“ i „Buck Knivesa“).

Pošto se tvrtka bavila razvojem oružja za američku vojsku, nisu ga mogli slobodno prodavati na tržištu.


Foto: Mislav Rubić


Fotografija: Sokol i Buck-184

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2018.



 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije