Domovinski rat

Četvrta gardijska brigada HV-a

Četvrta gardijska brigada HV-a
Vojna povijest
10.01.2013.
u 21:41

Ratni put “Pauka” - crvenih beretki

Nakon prvih većih oružanih napada srpskih terorista na hrvatsku policiju u Pakracu 2. ožujka 1991. i na Plitvičkim jezerima 31. ožujka te sve očitijeg priklanjanja JNA na stranu pobunjenih Srba, a pod izlikom razdvajanja sukobljenih strana, hrvatsko vodstvo moralo se okrenuti ustrojavanju vlastitih vojnih snaga. To je učinjeno kroz sustav MUP-a u skladu s tadašnjim saveznim i republičkim zakonima te je stvoren Zbor narodne garde (ZNG). Tijekom travnja 1991. počele su pripreme za ustrojavanje prvih brigada ZNG-a. Kao rok za ustrojavanje prvih četiriju profesionalnih („A“) brigada ZNG-a određen je 15. svibnja 1991. godine. Uz 1. brigadu u Zagrebu, 2. u Sisku i Petrinji, 3. u Osijeku, 4. brigada predviđena je sa sjedištem u Splitu. Kao datum osnivanja 4. brigade uzima se 28. travnja 1991., kada je u Splitu na tajnom sastanku svih sekretara za obranu (13) s područja Dalmacije predložen konkretan plan stvaranja postrojba ZNG-a u tom dijelu Hrvatske. Za zapovjednika 4. brigade imenovan je Ivo Jelić, dotadašnji zapovjednik ŠTO općine Split i bivši časnik JNA, koji se još 1990. stavio na raspolaganje novoizabranoj demokratskoj vlasti u RH.
Prema ustroju brigada je trebala imati četiri bojne s razmještajem i popunom u gradovima Splitu, Sinju, Imotskom i Drnišu, a zapovjedništvo je bilo u Splitu. Brojno stanje brigade „na papiru“ je iznosilo 1.973 pripadnika, međutim ono se u stvarnosti kretalo tek oko 50 posto popunjenosti. Predviđeno stanje jedne pješačke bojne iznosilo je 427 gardista. Prvi pripadnici brigade (137), upućeni od strane MUP-a, stigli su s obuke iz Zagreba i Kumrovca 19. svibnja 1991., a drugi dio (114) nakon dvadesetak dana. Njima se popunila 1. bojna i zapovjedni kadar ostalih postrojba. Zapovijedao im je, a ujedno i 1. bojnom, policijski inspektor Gento Međugorac. Nedugo zatim izmješteni su u krug hotela „Resnik“ u Kaštel Štafiliću, prvotni „dom“ 4. brigade. Tijekom ljeta ustrojeni su vod veze, izvidnički, inženjerijski i diverzantski vod, vod PZO-a i logistički vod, dok je vod NKBO-a (nuklearno-kemijsko-biološka obrana) ustrojen u listopadu 1991. godine. Tijekom lipnja i srpnja pripadnici brigade (uglavnom 1. bojne), uz obuku, popunu i ustrojavanje izvršavali su razne zadatke: osiguravanje zapovjedništava i vitalnih objekata, blokiranje vojarna i skladišta JNA i prihvat ročnika prebjega iz JNA. Vrijedi spomenuti sudjelovanje Zrakoplovnog voda brigade u akciji osvajanja vojarni Zelena tabla – Male Bare kraj Ploča gdje je zarobljeno naoružanje Teritorijalne obrane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije