NA DANAŠNJI DAN

Churchill i FDR planiraju "Dan D"

DDAN
Foto: Wikimedia Commons
19.05.2015.
u 17:18

zjavio je da želi brzi i veliki napad na utvrdu Sila Osovine - Europu. Kako bi ubrzao tijek događaja, britanski premijer i predsjednik Roosevelt odredili su datum za invaziju na Normandiju u sjevernoj Francuskoj.

Na današnji dan 1943. godine britanski premijer Winston Churchill i američki predsjednik Franklin Roosevelt odredili su datum za iskrcavanje koje će kasnije dobiti ime "D-Dan - 1. svibnja 1944. godine". Taj datum će ipak promijenjen jer o iskrcavanju najviše ovise vremenske prilike, piše History.com

Nakon skupštine u Kongresu, Churchill je upozorio da je najveća opasnost ovog rata njegovo trajanje, trošak i rizik da će se Saveznici raspasti ili pridružiti Njemačkoj i Japanu. Izjavio je da želi brzi i veliki napad na utvrdu Sila Osovine - Europu. Kako bi ubrzao tijek događaja, britanski premijer i predsjednik Roosevelt odredili su datum za invaziju na Normandiju u sjevernoj Francuskoj.

Hoće li to biti 1. svibnja ili kasnije, ovisilo je o invaziji na Italiju koja je već bila u tijeku. Iskrcavanje će se odvijati s 29 divizija uz diviziju "Slobodne Francuske".

Komentara 1

T1
t12matija
11:10 20.05.2015.

rat je vec odavno bio odlucen na istoku!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije