Domovinski rat, Oluja

Crnjac zaslužan za predaju 21. korpusa

Crnjac zaslužan za  predaju 21. korpusa
Vojna povijest
06.08.2011.
u 00:00

Kod pripadnika ZP Karlovac i njegova zapovjedništva ostao je osjećaj nepravde jer su sve zasluge pridane generalu Petru Stipetiću

Operacija „Oluja“ najsvjetliji je trenutak i doseg u hrvatskoj vojnoj povijesti. Na Zbornom području Karlovac, kojim je zapovijedao generalbojnik Miljenko Crnjac, kod pripadnika ZP Karlovac, posebice njegova zapovjedništva, ostao je osjećaj nepravde jer su u medijima sve zasluge pridane zapovjedniku ZP Bjelovar i ZP Zagreb generalu Petru Stipetiću. To se ponajviše odnosi na predaju 21. korpusa Srpske vojske Krajine (SVK) oko čega je glavnu zadaću odradio upravo ZP Karlovac na čelu s generalbojnikom Crnjcem.

Prethodnica Zbornoga područja Karlovac (ZP) bila je Operativna zona Karlovac (OZ) osnovana kao četvrta od šest operativnih zona u rujnu 1991. godine. Postojeće operativne zone transformirale su se krajem 1992. u zborna područja. Za to je u Karlovcu bio zadužen general Pavao Miljavac (9. prosinca 1992. do 31. srpnja 1994.) koji je te godine postao načelnikom stožera OZ Karlovac. Njega je naslijedio generalbojnik Miljenko Crnjac (1. kolovoza 1994. do 31. ožujka 1996.), dok je načelnikom stožera bio brigadir Ivan Polović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije