20. STOLJEĆE

Crnogorac je porazio samuraja za vrijeme rusko-japanskog rata

Pinterest
Foto: Pinterest screenshot
1/2
22.09.2015.
u 14:45

Nakon ranjavanja, Saičić je krenuo prema Samuraju te ga je posjekao svojom sabljom.

Sukob se dogodio 1905. godine u jeku rusko-japanskog rata. Ruske postrojbe bile su stacionirane na istoku Mandžurije. Na drugoj strani pojavio se japanski jahač s bijelom zastavom. On je ponudio ruskim časnicima da pozovu jednog ratnika na dvoboj. Jahač je bio samuraj. Rusi su ubrzo počeli tražiti nekoga tko će se suočiti sa samurajem te je uskoro stigao visok i mršav poručnik. Zvao se Aleksandar Saičić, Crnogorac od 32 godine iz plemena Vasoević, piše Slavorum.

On je dobrovoljno otišao u rat protiv Japanaca te je bio u postrojbi crnogorskih dobrovoljaca pod vodstvom Jovana Lipovceva. Saičić je bio nekoliko puta ranjavan i nagrađivan te se prijavio za borbu protiv japanskog samuraja. Crnogorac je bio poznat po svojim borilačkim vještinama. Mogao je jahati konja u punom galopiranju. Ubrzo je Saičić napustio ruske redove te krenuo prema samuraju. Samuraj je izvadio svoju katanu. Krenuli su jedan prema drugome munjevitom brzinom. Kada su se sukobili Saičić je bio ranjen, krv mu je potekla s čela u oči.

Foto: Wikimedia

Nakon ranjavanja, Saičić je krenuo prema Samuraju te ga je posjekao svojom sabljom. Istog trena kada je samuraj pao na zemlju, njegov konj je u kasu otišao prema japanskoj vojsci. Nakon bitke Saičić je dobio najviše ruskog odlikovanje - Orden Svete Ane te mu je Rusija isplaćivala 40 Napoleona godišnje u zlatu.

Danas neki izvori tvrde da Saičić nije pošteno ubio samuraja. Po "neslužbenoj" priči, Saičić je iskoristio trenutak kada se samuraj poklonio, kao što je običaj pred svaku borbu te ga je baš tada ubio, prenosi Telegraf.

Ključne riječi

Komentara 1

DO
dobrilaplentaj
14:28 25.09.2015.

Danas neki izvori tvrde da Saičić nije pošteno ubio samuraja. Po "neslužbenoj" priči, Saičić je iskoristio trenutak kada se samuraj poklonio, kao što je običaj pred svaku borbu te ga je baš tada ubio, prenosi Telegraf. OCIJENI:123453(4 ocjena------------------------ ovo zadnjednje nije točno iz razloga jer se Bushido-ratnika nije moglo iznenaditi na taj način Samuraj i dok ne gleda u OČI!!! svoga protivnika,točno ga percepira u cijelosti i regstrira svaku njegovu promjenu,pa čak i disanje a kamoli pokret A ako to nije bio u stanju,onda je Crnogorac ipak bio bolji u svakom slučaju,moj respect!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije