IZ NOVOG BROJA

Dalmatinska pješačka sablja iz razdoblja 1805.-1814.

Tomislav Aralica
18.02.2022.
u 08:13

Dalmatinski panduri željeli su što više nalikovati redovnim francuskim pješačkim postrojbama pa su neki od lokalnih proizvođača jatagana i noževa, koristeći ono što su imali, naručili izradu kratke pješačke sablje koja je trebala što više sličiti briquetim.

Nakon što je Habsburška Monarhija morala prepustiti Francuskoj bivše venecijanske posjede u Istri, Dalmaciji i Boki Kotorskoj pod uvjetima mira u Bratislavi (27. prosinca 1805., Traité de Presbourg), a koje su inkorporirane u Kraljevinu Italiju, francusku satelitsku državu, prve francuske trupe okupirale su ove krajeve početkom 1806. godine.

 

Zadatak okupacije Dalmacije i Boke Kotorske pripao je generalima Gabrielu Jean Joseph Molitoru i Jacquesu Alexandre Bernardu Lawu, marquis de Lauriston, koji su ovamo došli s divizijom koju su ispočetka sačinjavale 5., 23., 79. i 82. linijska pukovnija francuske vojske. Te su pukovnije ostale u ovim krajevima još godinama, a zavisno od ratnih prilika, uvećavane i s drugim francuskim redovitim postrojbama, kao i jedinicama Kraljevine Italije. Odmah na početku francuske uprave u Dalmaciji došlo je do borbi na jugu jer je ruska flota zauzela Boku Kotorsku i krenula u napad u Dubrovnik, zajedno sa crnogorskom pomoćnom vojskom. Da bi obranili Dubrovnik, francuska vojska je ušla u glavni grad, inače suverene Dubrovačke Republike, a što je bilo izvan okvira Mira u Bratislavi. U tim okolnostima francuska strana stvara, zapravo preuzima od ranije postojeće, pomoćne jedinice sačinjene od lokalnog stanovništva dubrovačke okolice nazvane Dubrovački panduri (Pandours de Raguse).

Ujedno je zadržala i bivšu venecijansku, kasnije austrijsku (1798.-1806.) vojsku sačinjenu od stanovništva dalmatinskog zaleđa, takozvanih Morlaka, koju su za vrijeme venecijanske vlasti službeno zvali Forza teritoriale – teritorijalna vojska.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2022.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije