IZ NOVOG BROJA

Palubna sablja austrijskih mornara novoga tipa M.1858

Zlatko Čondić
21.07.2021.
u 08:24

Ove sablje u početku nisu imale korice i stajale su u posebnim drvenim soškama iz kojih su vađene i dijeljene mornarima samo u slučaju neposredne opasnosti.

Kada govorimo o naoružanju u Carskoj i kraljevskoj ratnoj mornarici (K. u. K. Kriegsmarine), većina sugovornika obično će pomisliti na pozlaćene, bogato ukrašene časničke sablje koje su svojom atraktivnošću oduvijek plijenile pozornost.

Ipak, takve su sablje neopravdano u drugi plan potisnule one obične mornarske o kojima se znatno manje govori i zna. Radi se o istinskome oružju namijenjenomu za blisku borbu u skučenim uvjetima brodske palube. Iako relativno kratko, sječivo ovih sablji prilično je masivno i njime se mogu nanijeti vrlo ozbiljne ozljede. Ove sablje izrađivane su od najkvalitetnijih materijala i bile su predviđene za dugotrajnu uporabu uz minimalno održavanje. Nakon konačnoga završetka rata s Francuskom i ponovnoga povratka Venecije u austrijsko okrilje došlo je do zapljene velike količine starih francuskih mornaričkih sablji M.1833 iz venecijanskoga arsenala. To je naravno iskorišteno za naoružavanje austrijskih mornara, ali zbog niza manjkavosti ubrzo se pojavila potreba za uvođenjem sasvim novoga, modernijega tipa oružja.

Takav novi tip palubne sablje za austrijske mornare uvelo je Visoko mornaričko zapovjedništvo 17. ožujka 1858. godine. Početni planirani kontingent iznosio je svega 1000 primjeraka. Za razliku od prethodnoga starog „francuskog“ crnog modela, ova sablja bila je polirana, što je u mnogome olakšalo njezinu proizvodnju i održavanje.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2021.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije