IZ NOVOG BROJA

Sablja časnika Jugoslavenske ratne mornarice M.1946

Zlatko Čondić
12.10.2021.
u 08:58

Većinu spoznaja o njoj dobio sam zahvaljujući korespodenciji s poznatim stručnjakom za naoružanje i autorom mnogobrojnih knjiga o ovoj tematici – Brankom Bogdanovićem.

Posebno poglavlje u serijalu o mornaričkim sabljama s naših prostora svakako pripada jednoj doista raritetnoj sablji. Riječ je dakako o sablji časnika Jugoslavenske ratne mornarice M.1946.

Većinu spoznaja o njoj dobio sam zahvaljujući korespodenciji s poznatim stručnjakom za naoružanje i autorom mnogobrojnih knjiga o ovoj tematici - Brankom Bogdanovićem, te u razgovorima s neposrednim nositeljem upravo ove sablje – umirovljenim kapetanom fregate Joškom Mandrykom. Nakon sloma Kraljevine Jugoslavije i svršetka Drugoga svjetskog rata na ovim prostorima osniva se nova država – Federativna Narodna Republika Jugoslavija. Jugoslavenska (narodna) armija koja je nastala tijekom NOB-a i revolucije, a pod očitim utjecajem španjolske republikanske vojske i sovjetske vojske, nastojala je raščistiti sa svim ostacima monarhističke prošlosti.

Stoga se sustavno uništavalo sve što je podsjećalo na omraženu Kraljevinu Jugoslaviju, pa tako nije zaobiđeno ni hladno oružje. Iako su s gnušanjem odbačeni svi simboli časničkog dostojanstva, sablja je još uvijek zadržala svoju praktičnu odnosno protokolarnu ulogu. Vojne svečanosti, proslave, mimohodi i brojne vojne počasti bile su naprosto nezamislive bez sablje.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2021.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije