Naslovnica

Sablja časnika Jugoslavenske ratne mornarice M.1946

Većinu spoznaja o njoj dobio sam zahvaljujući korespodenciji s poznatim stručnjakom za naoružanje i autorom mnogobrojnih knjiga o ovoj tematici – Brankom Bogdanovićem.
12. listopada 2021. u 08:58 0 komentara 430 prikaza
Foto: Zlatko Čondić

Posebno poglavlje u serijalu o mornaričkim sabljama s naših prostora svakako pripada jednoj doista raritetnoj sablji. Riječ je dakako o sablji časnika Jugoslavenske ratne mornarice M.1946.

IZ NOVOG BROJA Sablja mornaričkih časnika Kraljevine SHS/Jugoslavije M.1924/36

Većinu spoznaja o njoj dobio sam zahvaljujući korespodenciji s poznatim stručnjakom za naoružanje i autorom mnogobrojnih knjiga o ovoj tematici - Brankom Bogdanovićem, te u razgovorima s neposrednim nositeljem upravo ove sablje – umirovljenim kapetanom fregate Joškom Mandrykom. Nakon sloma Kraljevine Jugoslavije i svršetka Drugoga svjetskog rata na ovim prostorima osniva se nova država – Federativna Narodna Republika Jugoslavija. Jugoslavenska (narodna) armija koja je nastala tijekom NOB-a i revolucije, a pod očitim utjecajem španjolske republikanske vojske i sovjetske vojske, nastojala je raščistiti sa svim ostacima monarhističke prošlosti.

Stoga se sustavno uništavalo sve što je podsjećalo na omraženu Kraljevinu Jugoslaviju, pa tako nije zaobiđeno ni hladno oružje. Iako su s gnušanjem odbačeni svi simboli časničkog dostojanstva, sablja je još uvijek zadržala svoju praktičnu odnosno protokolarnu ulogu. Vojne svečanosti, proslave, mimohodi i brojne vojne počasti bile su naprosto nezamislive bez sablje.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2021.

IZ NOVOG BROJA Palubna sablja austrijskih mornara novoga tipa M.1858 POVIJEST ORUŽJA Rapir - izbor gospode IZ NOVOG BROJA Sablja časnika austrijske ratne mornarice M.1827
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.