Naslovnica

Dan posvećen pleterničkom sinu Marku Pl. Slivariću Heldenburškom

Na izložbi koju je otvorila gradonačelnica Pleternice gđa Antonija Jozić i otpravnik poslova Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj Vincent Dalmais, izloženi su, nikad do sada prikazani, izvorni dokumenti o životu generala Slivarića, koji većinom potječu iz Francuskog vojnog arhiva
21. listopada 2016. u 18:54 2 komentara 978 prikaza
Slivarić
Foto: Mario Kalan
Pogledajte galeriju 1/11

Dan 12. listopada 2016. godine bio je dan posvećen hrvatsko francuskom generalu Marku Slivariću plemenitom Heldenburškom. Njemu u čast održan je međunarodni simpozij, otvorena je izložba u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici i postavljena, te svečano otkrivena dvojezična turistička ploča na cesti prema selu Vrčin Dolu.

Događaj je realiziran u organizaciji grada Pleternice i Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Slivarić | Autor : Irena Kalan Foto: Irena Kalan

Međunarodni simpozij

U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica u 10,00 sati, uz izvedbu državnih himni Lijepe naše i francuske Marseljeze, započeo je Međunarodni simpozij. Pozdravne govore održali su pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, zamjenik gradonačelnika grada Gignaca Francois Columbier, otpravnik poslova Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj Vincent Dalmais, Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a simpozij je otvorila voditeljica službe za zapadnu Europu i nordijske zemlje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Sanja Novaković.

Program međunarodnog simpozija u konferencijskoj dvorani knjižnice u Pleternici započeo je g. Mario Kalan sa temom „ Graničarska obitelj Slivarić“. Nakon njega s izlaganjima su nastavili francuski povjesničar g. Franck Favier na temu „Marmont i Ilirija 1806.-1809. istine i poluistine; francuski povjesničar g. Jean Francois Brun na temu „Velika armija, moderna struktura“ ; g. Vladimir Brnardić, urednik dokumentarne emisije TV Kalendara (HRT) i drugih povijesnih dokumentarnih emisija, na temu „ Prva hrvatska provizorna pukovnija u pohodu na Rusiju 1812.“. Završno izlaganje proveo je g. Claude Grbeša koji je i inicijator ovog simpozija sa temom: „Marc Slivarich de Heldenburg posebni hrvatsko –francuski general“ .

G. Claude Grbeša također je i autor izložbe, čije je otvorenje najavio, a vezano uz istu obratila gđa.Veroniq de Touchet ispred Francuskog nacionalnog arhiva iz kojega je posuđen veći dio postava izložbe, te gđa. Maja Žepčević Matić ispred Gradskog muzeja Požega, kao postavljača izložbe. U potavljanju izložbe velikim radom i trudom posebno su se istakli Ivana Domanović i Boris Knez, djelatnici Gradsko muzeja Požega.

Cjelodnevno događanje uveličavali su i pripadnici povijesnih postrojbi: Frankopanska garda iz Ogulina, Bjelovarski husari iz Bjelovara, Požeška građanska straža i Trenkovi panduri iz Požege.

Izložba

Na izložbi koju je otvorila gradonačelnica Pleternice gđa Antonija Jozić i otpravnik poslova Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj Vincent Dalmais, izloženi su, nikad do sada prikazani, izvorni dokumenti o životu generala Slivarića, koji većinom potječu iz Francuskog vojnog arhiva (Service Historique de la Défense) i Francuskog državnog arhiva (Archives nationales). Zbog nedostatka njegova portreta, glavni moto izložbe je crtež Marka Slivarića u odori brigadnog generala, koji je djelo Darka Pavlovića, jednog od najboljih hrvatskih vojnih crtača. Prikazan je i plemićki list njegova oca Martina, koji je dio stalnog postava Muzeja Grada Zagreba, kao i replike dokumenata iz gradskih arhiva Antibesa i Gignaca. Izložbu uveličavaju i 4 replike odora hrvatskih pukovnija koje su se borile u francuskoj Velikoj armiji: Prva hrvatska provizorna pukovnija (odora pukovnika koju je nosio Marko Slivarić), Dalmatinska kraljevska pukovnija, Istarska kraljevska bojna i Hrvatska husarska pukovnija. Odore su izrađene povodom 200.-te obljetnice utemeljenja Ilirskih pokrajina, a nosili su ih su veterani Domovinskog rata. dana 14. listopada 2009. godine u Parizu, na središnjoj ceremoniji održanoj pod Slavolukom pobjede uz simbolično obnavljanje plamena na grobu Neznanog junaka.

Život neobičnog generala Slivarića najbolje ilustrira intenzivne hrvatsko-francuske povijesne veze. Rođen kao Hrvat, umro je kao Francuz. Uz slavnog hrvatskog kipara Franju Vranjanina, čija se djela nalaze širom Francuske, od Marseillea, preko Avignona, gdje je preminuo oko 1502. godine, do Pariza, general Slivarić najistaknutiji je Hrvat koji je preminuo i pokopan na francuskom tlu.

Otkrivanje turističke ploče posvećene brigadnom generalu Slivariću

Uz državnu cestu Slav. Brod – Pleternica, na odvojku prema selu Vrčin Dol, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić i dogradonačelnik Gignaca Francois Columbier otkrili su dvojezičnu turističku ploču s osnovnim podatcima o hrvatsko-francuskom generalu Marku pl. Slivariću, kako bi prolaznici, ali i domaći stanovnici koji do sada nisu upoznati, dobili osnovne informacije o znamenitom generalu porijeklom iz našega kraja.

Na ovom događaju bili su nazočni osim inozemnih mnogobrojni i domaći gosti: gradonačelnici gradova Lipika, Vrbovca i Ogulina, gosti iz Zagreba, Osijeka, Sl. Broda, Nove Gradiške i Bjelovara kao i veliki dio hrvatskih branitelja i časnika Hrvatske vojske, zaljubljenika u vojnu povijest.

Elipso

  • Avatar zvrdalo
    zvrdalo:

    hohoho hrvatski gener? mitomanija . Hrvatska nastala čitavih 80 godina kasnije .

  • Avatar zvrdalo
    zvrdalo:

    A gde bi drugo se hrvati borili nego u okupatorskin vojskama