UVODNIK NOVOG BROJA

Danci su se u NDH borili u SS-u, a onda i u partizanima

Warrelics.eu
05.06.2017.
u 21:26

Njezin je stožer polovicom kolovoza 1943. došao u Zagreb te je za sjedište dobio Sisak. Postrojba je ondje sudjelovala u mnogim okršajima s partizanima. Ali još je manje poznato da su njezini pripadnici prešli i u partizane!

Jeste li znali da se u NDH nalazila 11. SS divizija u kojoj su bile SS dragovoljačka legija „Norveška“ (SS Freiwilligen Legion „Norwegen“), SS oklopno- grenadirska pukovnija „Nordland“ (SS Panzergrenadier Regiment „Nordland“) i SS dragovoljački zbor „Danska“ (Danish Freikorps)? Mnogi vjerojatno nisu. Ta je postrojba 22. listopad  1943. preimenovana te je dobila svoj konačni naziv 11. SS dragovoljačka oklopno-grenadirska divizija „Nordland“ (SS Freiwilligen Panzergrenadier Division 11 „Nordland“).

Njezin je stožer polovicom kolovoza 1943. došao u Zagreb te je za sjedište dobio Sisak. Postrojba je ondje sudjelovala u mnogim okršajima s partizanima. Ali još je manje poznato da su njezini pripadnici prešli i u partizane! Kako navodi kolega Dinko Predoević, nije isključeno da se dio zarobljenih pripadnika SS-a odmah nakon zarobljavanja odlučio za prelazak u partizane da bi izbjegao teške i neizvjesne uvjete zarobljeništva i smrt. Na tragu ove pretpostavke je i popis boraca IV. korpusa NOVH-a koji je 1. prosinca  1943. poslan Glavnom stožeru NOV-a Hrvatske. U ovome popisu iskazan je socijalni i nacionalni sastav svih postrojbi IV. korpusa. Uz Srbe, Hrvate, Talijane, Muslimane i Židove u popisu se navodi i 11 boraca danske nacionalnosti.

Popis je sastavljen samo četiri dana nakon borbe u Hrastovici, a broj Danaca poklapa se s brojem zarobljenih vojnika prvoga dana borbe za Hrastovicu. U sličnom prethodnom popisu od sredine studenoga Danaca nije bilo, ali ih zato nalazimo u svim sljedećim popisima, tako da i u posljednjem popisu od 31. ožujka 1945., neposredno prije raspuštanja IV. korpusa i uključivanja u IV. armiju Jugoslavenske vojske, imamo još tri borca danske nacionalnosti. U svakom slučaju, intrigantna priča, i još jedan dokaz da povijest nikako nije crno-bijela  U ovom broju svakako valja naglasiti prvi put odlično obrađenu operaciju „Miljevci“ iz lipnja 1992. godine, kada je oslobođen dobar dio šibenskog zaleđa. No tu su i mnoge druge teme, koje vas čekaju da ih pročitate! 

Novo izdanje čitajte od 5. lipnja na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije