Drugi svjetski rat, Balkan, Zanimljivosti

Demilitarizirana zona u Pisarovini

Demilitarizirana  zona u Pisarovini
Vojna povijest
03.10.2011.
u 21:22

U neposrednoj blizini Zagreba određeno je posebno mjesto za pregovore i razmjenu zarobljenika između Nijemaca, ustaša i partizana

Malo je poznat podatak da je za trajanja ratnih sukoba na području NDH mjesto Pisarovina, u neposrednoj blizini Zagreba, bilo određeno kao posebna zona u kojoj će se vršiti pregovori i razmjene zarobljenika. Poslijeratna historiografija prešućivala je ovaj podatak uvjeravajući nas da s neprijateljem nikada nije bilo pregovora i razgovora. No, činjenice govore sasvim drugačije. Krajem 1941. Nijemci su počeli tražiti stalno mjesto gdje bi se vršila razmjena zarobljenika. Također, i partizanska je strana za istu bila vrlo zainteresirana pošto je određen broj članova ilegalnih organizacija KP-a u gradovima bio provaljen i interniran u razne logore.

Prve razmjene izvršene su u mjestu Pisarovina zbog blizine Zagreba i dobre komunikacije, a kao mjesto potpadala je u interesnu sferu Njemačke (Demarkaciona linija bila je nešto južnije, prema Karlovcu). Kasnijim intenziviranjem borbi, razmjene su postale sve češće. U razgovorima između Nijemaca, koje su zastupali ing. Hans Ott i “Sonderfuehrer” Willibald Nemeček, i partizana donesena je odluka da Pisarovina postane stalno mjesto razmjene i u tu svrhu sklopljen je dogovor. Protekom vremena, kapitulacijom Italije i jačanjem partizanskog pokreta, stvorena je demilitarizirana zona Pisarovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije