DRUGI SVJETSKI RAT

Diktator Francisco Franco ulazi u Madrid

FF
Foto: VP magazin
11.12.2014.
u 22:58

U čistačkom pohodu Španjolskom Franco je želio uništiti neprijatelja. Nije bila važna brzina nego temeljitost. U početku njegova je strategija izluđivala Nijemce i Talijane o čijoj je pomoći uvelike ovisio.

Prije 75 godina ulaskom nacionalističkih postrojbi generala Francisca Franca 28. ožujka 1939. u glavni španjolski grad Madrid završio je Španjolski građanski rat. Od samog početka Španjolskoga građanskog rata Madrid, koji je bio od posebnog političkog i vojnog značaja, napadale su nacionalističke snage generala Francisca Franca. Obje strane u sukobu smatrale su da je Madrid ključ s kojim se rješava ishod rata, stoga su u borbu uključile velike snage. Republikanci su ga odlučno branili pod parolom „No Pasarán!“ (Neće proći), a Francov general Mola objavljivao je kako će njegove četiri kolone ući u Madrid, dok se peta kolona, sastavljena od reakcionara i nacionalista, već nalazi u gradu. Ipak, tek nakon teških borbi tijekom trogodišnje opsade, pred sam kraj rata, 28. ožujka 1939. Francove snage uspjele su ući u grad. Bio je to praktički i kraj krvavoga Španjolskoga građanskog rata koji je odnio mnoge živote.

Poslije 33 mjeseca neprekidnih borbi zemlja je bila opustošena. Poginulo je više od milijun ljudi, a gotovo isto toliko je stradalo u teroru poslije rata. Raseljenih i gladnih bilo je još više, a tisuće su napustile zemlju. U ratu su obje strane počinile zločine, ali Francovi su nacionalisti to radili sustavno. Franco je bio odlučan, bez pristajanja na primirje ili kompromise, napredovao je bez obzira na cijenu. U čistačkom pohodu Španjolskom Franco je želio uništiti neprijatelja. Nije bila važna brzina nego temeljitost. U početku njegova je strategija izluđivala Nijemce i Talijane o čijoj je pomoći uvelike ovisio. No ubrzo su uvidjeli kakve su njegove stvarne namjere. U proljeće 1939. čitava je Španjolska bila pod njegovim nogama.

Komentara 4

VE
Velebit12
15:55 12.12.2014.

Franko je porazio komunjare. A Hitleru je odlucno rekao ne i time spasio Spanjolsku od dalje tagedije. Trebalo je imati hrabrosti za tako nesto.

Avatar CrazyMustang
CrazyMustang
00:10 13.12.2014.

na žalost ovakvi ko ti, imaju pravo živjet u samostalnoj i slobodno demokratskoj hrvatskoj koju nikad nisu željeli, i jugoslaviju sanjaju i danas i neće ju nikada prežaliti, zato vam je crkva i Stepinac trn u oku, iako zaboravljate da se i on ko "klerofašista" borio za Jugoslaviju na solunskom frontu, ne zaboravlajte vi ništa nego namjerno tumačite povijest onako kako vam više odgovara, kao što i sve povijesne činjenice vi partizani i komunisti izvrćete onako kako vam više odgovaraju, i tumačite ih javnosti kako se vama više uklapaju u vaš nakaradni svijetonazor. koji je u samoj svojoj biti antihrvatski, antikršćanski, i antidemokratski, to i ovaj tvoj komentar "tobože" svetom Stepincu najviše govori, ali nisi ti taj niti židovi niti srbi niti tvoj Tito koji ga je dao otrovat taj koji će odlučit jel on mučenik vašeg zločinačkog bezbožničkog boljševičkog režima koji ste uspostavili 1945. komunisti su radili zločine svuda jednako ko i fašisti, samo ih vi volite tumačit ko antifašiste jer ste đubrad koja se skriva iza tog uljepšanog naziva za komuniste i one koji su počinili najgore zločine protiv svog vlastitog naroda, ali bez brige povijest vas je zapamtla ko zločince i ko antihrvate i još će se pisat knjige o vašem krvavom titi, i vašoj krvavoj jugoslaviji i komunizmu. nigdje komunizam nije donjeo antifašizam i demokraciju, već samo teror i krvoproliće vlastitom narodu. to vi jako dobro znate, ali morate lagat javnost da bi i dalje neometano slavili te zločince, ali bez brige hrvatska ima antikomunističku rezoluciju ali još uvijek nema zakone koji će jasno sankcionirat veličatelje tite i komunizma i zvijezde petokrake, zato naš predsjednik iako dobro zna da je hrvatska usvojila antikomunističku rezoluciju o osudi zlodjela tog nehumanog boljševičkog režima, imate potrebu svejedno to ignorirat a onda ćete se pozivat na ljudska prava i branit ljudima ustašovanje na tribinama, dok vi slavite titu i partizane zaboravite da ćete naići na sluh onih koji ustašuju samo zato jer vi ne date mira toj povijesti i jer ju uporno prekrajate svojim nebulozama u kojima slavite diktatora titu i komunističke partizane kao nekakve antifašiste, a ne i ratne zločince i ljiagvce koji su pobili desetke tisuća hrvata bez ikakvog suda i pravde.

PO
povremenigost
13:16 12.12.2014.

Nažalost, naš tobožnji budući svetac Stepinac vidio je samo zločine republikanaca. Provjerite na Kaćunkovom blogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije