Izložbe

Domovinski rat u muzeju

Domovinski rat u muzeju
Vojna povijest
05.09.2012.
u 22:12

Izložba je otvorena do kraja listopada 2012. u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu

U Hrvatskom povijesnom muzeju je početkom prosinca 2011. godine otvorena izložba "Domovinski rat“. Riječ je o izložbi koja na sveobuhvatni način nastoji prezentirati sudbonosne godine stvaranja hrvatske države. Izložba je otvorena u povodu dvadeset godina od otvorene agresije na Republiku Hrvatsku od strane Srbije, Crne Gore, JNA i dijela pobunjenih Srba iz Hrvatske, pada Vukovara kao simbola otpora i stradanja te proglašenja slobodne i suverene Hrvatske.
Budući da je riječ o recentnom i još uvijek bolnom razdoblju hrvatske povijesti čiji su „odjeci“ svakodnevno prisutni kako u javno-političkom tako i u svakodnevnom životu čovjeka, radu na izložbi pristupilo se objektivno i činjenično. To se u prvom redu očituje u konzultiranju recentnih znanstvenih radova i izdanja koja se bave temama iz Domovinskog rata kao i promišljenom izboru originalnih predmeta i izvornih dokumenata od kojih su neki po prvi puta prezentirani javnosti.
Vremenski, izložba obuhvaća razdoblje koje je neposredno prethodilo otvorenoj srpskoj agresiji, od ljeta 1990. do mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske 1998. godine. Naime, namjera je autora, da upravo zbog kompleksnosti ratnih događanja odnosno međusobnog prožimanja političkog, medijskog, diplomatskog, vojnog i humanitarnog aspekta rata prezentiraju čimbenike i njihove odnose u kronološkom tijeku događanja, te upute na uzročno-posljedične veze događaja i procesa koji su prethodili i uzrokovali tijek rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije