Drugi svjetski rat: Naoružanje

“Đon bul, bezuh i pesnica”

PIAT
Foto: warlordgames.com
03.01.2015.
u 09:35

Iza ovih riječi kriju se tri najuporabljivanija i najuspješnija pješačka protuoklopna sredstva 2. svjetskog rata koja su došla u ruke partizana

Đon bul, bezuh i pesnica. Baš ovako je napisano u mjesečnom izvješću o brojnom stanju boraca, opremi i naoružanju 26. dalmatinske divizije NOVH od siječnja 1945 godine. Iza ovih riječi i slova kriju se tri najviše uporabljivana i najuspješnija pješačka protuoklopna sredstva Drugoga svjetskog rata. U ruke boraca 26. dalmatinske divizije došli su putem savezničke vojne pomoći ili zarobljavanjem u borbama. Prema drugom popisu naoružanja i opreme od dana 31. ožujka 1945. godine u diviziji je bilo 19 „bezuha“ sa 203 punjenja, dvije „pesnice“ te tri „đon bula“ sa 27 granata.

Iza riječi “đon bul” nalazi se britanski protuoklopni bacač P.I.A.T. (the Projector, Infantry, Anti Tank). Ovaj službeni naziv za oružje vrlo se malo uporabljivao u trupi te je zamijenjen popularnim imenom John Bull. U engleskoj terminologiji John Bull je izraz koji je nastao sredinom 18. stoljeća te predstavlja personifikaciju idealnoga sredovječnog britanskog muškarca. Sljedeće protuoklopno sredstvo sastavljač popisa je nazvao bezuh. Iza ovog naziva nalazi se američki raketni bacač M1A1 Bazooka. Najvjerojatnije su sastavljač popisa, a i borci prihvatili ovakav način izgovora naziva za ovaj raketni bacač od američkih vojnika stacioniranih na Visu. Treće protuoklopno sredstvo iz popisa nazvano je pesnica. Najjednostavnije bi izgledalo da se pod ovim nazivom krije njemački raketni bacač za jednokratnu uporabu Panzerfaust ( u prijevodu panzer=tenk, faust= šaka, pesnica). No zahvaljujući fotografijama iz perioda nakon kninske bitke u prosincu 1944. otkrivamo da se zapravo radi o njemačkim raketnim bacačima RPzB.54 Panzershreck.

Ne propustite novi broj Vojne povijesti za samo 19,99 kn na čak 84 stranice, od ponedjeljka, 5. 1., na svim kioscima!

Komentara 3

WC
wCROw
14:26 03.01.2015.

Pesnica, dalmatinska riječ, danas ju pokazuju HNS-u usw

Avatar reference
reference
14:54 03.01.2015.

“đon bul”...ahahaha, da đon bul. pa idete li vi u skole tamo u rvackoj. uceli vas kad koje slovo ide. nije “đon nego dž...džon od John Bull a đon je ono na cipeli ili je to po novorvackom džon na na cipeli, ahahaa da đon bul

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije