Naslovnica

Donacije muzeju

Donacijama je spašena baština koja bi trebala pridonijeti svijesti da je krajnje vrijeme da Vojni muzej dobije stalni postav na jednoj lokaciji
27. veljače 2017. u 08:36 0 komentara 997 prikaza
Rat
Foto: Gradski muzej Karlovac

Jedna od bitnih stvari u radu svakoga muzeja je suradnja s građanima koji osim svojim savjetima i stručnim znanjem, pomažu i u radu djelatnicima muzeja, a svojim donacijama obogaćuju fundus. Samo bogatstvo takvih donacija nije u predmetu kao predmetu, nego i cijeloj priči koja je vezana za predmet. Većina ljudi kroz život skuplja razne predmete i stvara zbirke, neki predmeti dio su oiteljskog naslijeđa.

Umiranje vlasnika često, nažalost, znači i nestanak zbirki i predmeta s obzirom da, pogotovo danas, većina mladih nije za njih zainteresirana. Svjedočili smo u posljednje vrijeme da je dio vrijednih predmeta čak bačen na otpad što je nedopustivo. Jedini pravi način da se takve sudbine spriječe je put u muzejske zbirke. Ovom prilikom spomenimo neke posljednje donacije naših sugrađana Vojnom muzeju.

Najstariji predmeti koji sežu u razdoblje Prvoga svjetskog rata donacija su gospodina Zvonka Buzova iz Zagreba, i to dvaju topničkih projektila, kalibra 37 i 76 milimetara...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 4. veljače na svim kioscima!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.