AKTUALNO

Donacije rabljenih helikoptera OH-58D pod upitnikom zbog pritiska proizvođača

UH-58
Foto: http://www.bellhelicopter.com/
18.06.2015.
u 16:58

Sada je jasno zašto američka strana kasni s pozivom Republici Hrvatskoj da u SAD pošalje ekipu stručnjaka koja bi odabrala 16 rabljenih helikoptera OH-58D. Sve dok traju pregovori američke vlade s tvrtkom Bell Helicopters, malo je izgledno da će do posjeta doći.

Bell Helicopters je zabrinut da, ako američka vlada daruje OH-58A-D helikoptere u sklopu programa Excess Defense Article (donacije), to će potkopati nastojanja tvrtke da proda vojne verzije svoje najnovije platforme 407. Bell Helikopter pritišće američku vladu da što prije ograniči broj viška vojnih helikoptera "OH-58 A-D Kiowa" te da ih stavi na prodaju inozemnim kupcima, a ne da ih poklanja kako to ne bi ugrozilo nastojanja tvrtke da prodaje svoje najnovije platforme, izjavio je jučer izvršni direktor tvrtke John Garrison na Paris Air Show 2015., prenosi Jane's Defence Weekly.

Sada je jasno zašto američka strana kasni s pozivom Republici Hrvatskoj da u SAD pošalje ekipu stručnjaka koja bi odabrala 16 rabljenih helikoptera OH-58D. Sve dok traju pregovori američke vlade s tvrtkom Bell Helicopters, malo je izgledno da će do posjeta doći. Tvrtka u razgovorima s američkom vladom posebno želi smanjiti broj helikoptera za donaciju u sklopu EDA.

Američka vojska je upravo započela proces otpisa više od 630 OH-58 A-D izvidničkih helikoptera čiju bi izvidničku ulogu preuzele bespilotne letjelice. Početkom 2015. američka vojska izdala je "OH-58D Kiowa Warrior Excess Materiel Survey Message" – poruku potencijalnim operatorima koji su zainteresirani za preuzimanje viška helikoptera pod EDA programom. Hrvatska je odmah izrazila svoju želju za 16 OH-58D, piše Jane's Defence Weekly.

Garrison je rekao da bi Bell podržao američku vladu u pronalaženju potencijalnih kupaca kroz FMS program za OH-58D (sve starije OH-58A će vjerojatno biti donirane, a ne prodavane).

Izvor: Defender.hr

Komentara 2

DG
dane.glavosjek
05:12 21.06.2015.

Ako če bezpilotne letjelice izviđati onda su helikopteri nepotrebni i samim time zstarjeli i više ih neče naručivati znači gubitak posla pa sad oni drže što još mogu

DU
Deleted user
11:49 19.06.2015.

Pa zar Jenkiji misle da će netko kupovati i plaćati njihov otpad i smeće. Ni novi aparati ne vrijede ništa, a kamoli ova krama, i to bi još trebali platiti. Za zbrinjavanje ovog otpada oni bi trebali platiti Hrvatskoj, a ne obrnuto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije