Drugi svjetski rat, Knjige

Drama hrvatske nacionalne borbe u 2. svjetskom ratu

Drama hrvatske nacionalne borbe u 2. svjetskom ratu
Vojna povijest
07.10.2012.
u 11:37

Autorica u fokus postavlja vojno neorganiziran i s političke strane neartikuliran protuosovinski otpor hrvatskog stanovništva u NDH

Kakav je bio vojni doprinos pripadnika Hrvatskog domobranstva rastu i djelovanju partizanskog pokreta na hrvatskom ratištu? Kakav je bio protuosovinski otpor hrvatskoga stanovništva u Drugom svjetskom ratu? Kakva je bila saveznička strategija prema jugoslavenskim teritorijima? Kako su se ustrojavale savezničke snage za djelovanja u jugoistočnoj Europi? Kakvi su bili politički odnosi u vojnoj koaliciji između NOVJ/NKOJ-a i zapadnih Saveznika? Kakvi su bili pokušaji uspostavljanja hrvatske protuosovinske nekomunističke oružane snage? Kakav je bio udar Komunističke partije Jugoslavije na suverenitet antifašističke Hrvatske? Kakvi su hrvatsko povijesno iskustvo i drama hrvatske nacionalne borbe u Drugom svjetskom ratu?
Odgovore na sva ova i mnoga druga pitanja možete potražiti u novoizašloj knjizi Neve Mihalić „Borba Hrvata protiv Trećeg Reicha“, u podnaslovu „Hrvatski protuosovinski otpor i dinamika vojno-političkih strategija na hrvatskom ratištu u Drugom svjetskom ratu“, a koja ja izašla u biblioteci „Hrvatska povijest“ izdavačke kuće „Despot Infinitus“ iz Zagreba, izdavača i hit knjige „Hrvatska legija“ Amira Obhođaša. Za razliku od mnoštva knjiga koje se bave tematikom Drugog svjetskog rata i ulozi Hrvata u njemu, a u kojima se osjeća ideološka opterećenost komunističke historiografije, ova knjiga daje posve novi pogled na ulogu hrvatskog naroda u protuosovinskom pokretu u NDH. Knjiga razbija predrasude i stereotipe o Drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj koji, postavljajući Komunističku partiju i NOP kao jedine protuosovinske djelovatelje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, i danas u velikoj mjeri „guše“ objektivnost hrvatske suvremene povijesti. Ovaj „vrući krumpir“ u rukama određenih političkih krugova i atavističkih historiografskih snaga danas postaje pretežak „kamen oko vrata“ hrvatske suvremene historiografije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije