NA DANAŠNJI DAN

Patton osvaja Frankfurt

Wernberg
Wikimedia Commons
29.03.2015.
u 16:44

U prosincu 1944. godine tijekom "Bitke za Izbočinu" (Battle of the Bulge), general Patton probio je njemačke linije kod grada Bastogne.

Na današnji dan 1945. godine, jedan od najpoznatijih američkih generala George S. Patton zauzeo je njemački grad Frankfurt te je nastavio kretanje prema istoku, piše History.com

Frankfurt na Majni glavni je grad Njemačke iz 19. stoljeća. Nakon što ga je pripojila Prusija, postao je slobodan grad unificirane njemačke države. Razvio se u vrlo snažan industrijski grad te je postao važna meta američkih bombardera tijekom Drugoga svjetskog rata.

Bombardiranje Frankfurta započelo je 1941. nakon što su britanski bombarderi počeli napadati Njemačku. Tijekom ožujka 1944. godine, grad je pretrpio masovna razaranja; palo je čak 27 000 tona bombi na Njemačku u razdoblju od samo jednog mjeseca. U međuvremenu je središte srednjovjekovnog "starog grada" uništeno te je nakon rata velik dio obnovljen.

U prosincu 1944. godine tijekom "Bitke za Izbočinu" (Battle of the Bulge), general Patton probio je njemačke linije kod grada Bastogne. Nakon toga, natjerao je Nijemce da se povuku prema istoku. Patton je htio što prije prijeći preko rijeke Rajne, međutim, svi su mostovi bili porušeni. Nakon što je došao do obale rijeke Rajne, shvatio je da jedan most i dalje stoji - most "Ludendorff" blizu grada Remagena. Američke postrojbe već su tada prešle su preko Rajne 7. ožujka, a taj je događaj veoma važan jer nitko nije prešao Rajnu od Napoleona 1805. godine.

Patton je prešao preko mosta te je od utvrđenog mostobrana njegova 3. armija nastavila napredovati prema istoku. Frankfurt je "pao" 29. ožujka 1945. godine. Nakon toga, Patton je prešao u južni dio Njemačke i u Čehoslovačku te je dobio zapovijed da ne smije ući u Prag. Prag je bio rezerviran za Sovjete, a Patton je bio jako razočaran.

Komentara 2

NR
NRMP
17:45 29.03.2015.

Planiran tekst opet. Kad ćete se naučiti sami pisati, a ne prevoditi tuđe tekstove? I kad ćete se naučiti citirati kako treba?

IK
ikonoklast
19:52 29.03.2015.

paton je pojeo batton

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije