IZ NOVOG BROJA

Elitni ratnici europskoga srednjeg vijeka

Wikimedia Commons
13.01.2021.
u 08:31

Tijekom razvijenoga srednjeg vijeka viteštvo se smatralo razredom nižega plemstva. Do kasnoga srednjeg vijeka vojnički čin povezao se s viteškim idealima, kodeksom ponašanja jednoga savršenog dvorskog kršćanskog ratnika.

Vitezovi predstavljaju najstrašnije i najbolje zaštićene ratnike na srednjovjekovnome bojnom polju, dok izvan njega spadaju među najmodernije odjevene i najbolje odgajane članove srednjovjekovnoga društva.

Ipak, dostizanje toga uzvišenog statusa postajalo je sve izazovnije kako se okončavao srednji vijek. Zahtjevi su uključivali aristokratsko rođenje, visok stupanj školovanja u djetinjstvu, novac za oružje, konje i sluge, kao i poznavanje viteških pravila. Dobar izgled, lijepa odjeća, upečatljiv grb i sposobnost recitiranja poezije nisu bili obavezni, ali su označavali vrlo poželjne vještine ako se netko kanio popeti na sam vrh ove elitne razine srednjovjekovnoga društva.

Vitezom je mogla postati osoba kojoj je poglavar države (uključujući papu) ili neki drugi predstavnik u čast monarha, crkve ili zemlje dodijelio počasnu titulu viteštva, osobito u vojnome svojstvu. Pozadina viteštva može se pratiti do grčkih postrojbi pod imenom „hippeis“ („ἱππεῖς“) i rimskih postrojbi imena „eques“ iz doba klasične antike.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 8. siječnja 2020. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije